...BAS VAN DEN BIGGELAAR...(Foto: Daisy Renders)
...BAS VAN DEN BIGGELAAR...(Foto: Daisy Renders) Foto: Daisy Renders

Bas van den Biggelaar nieuwe cartoonist Brabants Centrum

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Bas van den Biggelaar: illustrator, ontwerper, fotograaf, graffiti-artist. En sinds deze week: cartoonist voor Brabants Centrum. De Boxtelaar volgt hiermee Maarten Melis op. ,,Het zijn grote schoenen die ik moet vullen, Maarten vind ik echt heel erg goed. Maar het is ontzettend tof dat ik de uitdaging mag aangaan.”

Of hij al ervaring heeft met het maken van cartoons? Zelf vindt Bas, sinds enkele jaren ook als fotograaf actief voor deze krant, dat het stripboek waar hij met journalist Han van Bodegom aan werkt het dichtst in de buurt komt. ,,Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het stripboek Slag om Boxtel waar ik samen met Han al een poosje mee bezig ben. Dat is nog steeds in de maak overigens, het is een meerjarig project”, vertelt de creatieveling over het drukwerk waarin verhaald wordt over de historische gebeurtenis uit 1794. 

Maar dat drukwerk bevat zeker niet zijn eerste cartoons. Sterker nog, al snel duikelt Bas uit zijn archief zijn allereerste gepubliceerde werk op: een tekening van een UFO en een buitenaards wezen voor het populairwetenschappelijk tijdschrift Skepter uit 1994 die begin 1995 ook in Eindhovens Dagblad is gepubliceerd. Het onderwerp past ook helemaal bij zijn persoonlijke interesses. ,,Ik moet eerlijk bekennen: ik ben echt een nerd”, lacht Bas. 

Star Trek, robots, superhelden, maar ook Vikingen, schedels: het zijn zomaar wat onderwerpen die de revue passeren tijdens een gesprek met de ontwerper. Daarnaast is Bas lokaal zeer actief binnen de culturele sector. Als graffiti-artist bijvoorbeeld, maar ook als bassist van de Boxtelse band Mr. Joe Abe. 

Met betrekking tot zijn onderwerpkeuze voor de cartoons, denkt de tekenaar vooral aan de typische hete hangijzers in Boxtel. Zoals verkeer. ,,Iedere keer als ik de deur uit loop, verbaas ik me telkens over toch enkele bizarre situaties in de gemeente Boxtel.” Maar hij denkt ook gelijk aan de verschillende vernieuwingen in het centrum. Of (meer recent) de buurtbewoner die zelf een nepflitspaal in Esch heeft gebouwd. ,,Zoiets schreeuwt natuurlijk om een tekening.”

ZWAAR ABSURD

Toen Bas vorige week door deze redactie werd gevraagd om Maarten op te volgen, dacht hij nog dat het een uitdaging zou worden om onderwerpen te bedenken. Maar inmiddels stapelen de ideeën zich op. ,,Wat ik vooral belangrijk vind, is humor. Er mag wel wat meer gelachen worden. Ik heb de indruk dat mensen al snel in het negatieve blijven hangen. Kritiek moet er ook zijn, maar die kan je ook met humor brengen natuurlijk. Welke tekenstijl ik heb. Ehm... dat is een lastige. Ik teken gewoon wat ik voel. Soms is dat wat meer realistisch, soms is het zwaar absurd.”

Wie een indruk wil krijgen van Bas zijn werk, kan daarvoor ook zijn Instagrampagina volgen: www.instagram.com/basvandenbiggelaar/. In het kader van het tekeninitiatief Inktober publiceert hij deze maand dagelijks een nieuwe tekening.

OP DE FOTO: Bas van den Biggelaar tekent vanaf deze week cartoons voor Brabants Centrum. (Foto: Daisy Renders).