Jan van Schijndel is 50 jaar actief voor het Essche gilde. Daarom werden hij en zijn vrouw Christien in het zonnetje gezet. (Foto: eigen collectie).
Jan van Schijndel is 50 jaar actief voor het Essche gilde. Daarom werden hij en zijn vrouw Christien in het zonnetje gezet. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Schildje voor jubilerende gildebroeder Jan van Schijndel

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Als tamboer en schutter is Jan van Schijndel al ruim vijftig jaar actief voor het Essche Sint-Willebrordusgilde. Daarom werd hij zondag in het zonnetje gezet en kreeg van hoofdman Jeroen van de Ven een jubileumschild opgespeld.

Eigenlijk is Van Schijndel al 51 jaar lid van het gilde, maar de vereniging is vanwege de coronapandemie een poos niet meer bij elkaar geweest. Tijdens de najaarsvergadering werd er alsnog stilgestaan bij het jubileum van de actieve Esschenaar.  

Van Schijndel trad in september 1970 toe tot het Sint-Willebrordusgilde en is kort daarna begonnen met de opleiding als tamboer. Hij oefende hiervoor bij Harrie van Grinsven in de bakkerij. Toen medio jaren ‘70 de tamboergroep werd opgericht, was ook Van Schijndel van de partij. In die tijd werd regelmatig deelgenomen aan tromwedstrijden op gildedagen. Voor hem gold hierbij vooral: meedoen is belangrijker dan winnen. 

KIPPENHOK

Tamboers en vendeliers vormden destijds een hechte club binnen het gilde. Steevast werd het jaarlijkse gildeseizoen afsloten met een barbecue. Lange tijd werden de leden gastvrij ontvangen door Van Schijndel en zijn vrouw Christien in het voor deze gelegenheid gezellig ingerichte kippenhok. Zij woonden toen nog in buurtschap Hal. 

Van de oude tamboergroep is Van Schijndel het langst actief gebleven. Het fanatieke oefenschema van de nieuwe generatie was niet aan hem besteed. Toch was hij altijd present als het gilde hem nodig had. 

LINTJE

Van Schijndel is tevens enkele jaren als onderhoofdman actief geweest in het bestuur van het Essche gilde. Maar ook op andere terreinen, zoals carnaval, de kerk en als collectant voor diverse goede doelen zet hij zich in. Dat leverde hem een Koninklijke onderscheiding op.

OP DE FOTO: Jan van Schijndel kreeg zondag een jubileumschildje als dank voor zijn halve eeuw lidmaatschap van het Sint-Willebrordusgilde in Esch. Zijn vrouw Christien kreeg een bos bloemen. (Foto: eigen collectie).