Peter van de Wiel, destijds wethouder, introduceerde de glazen overnachtingskubussen Box & Breakfast in 2018. Met de slogan: ‘slapen onder duizend Boxtelse sterren’, hoopte hij veel toeristen naar de gemeente te trekken. Het project is nu overgegaan in particuliere handen. (Foto: Peter de Koning).
Peter van de Wiel, destijds wethouder, introduceerde de glazen overnachtingskubussen Box & Breakfast in 2018. Met de slogan: ‘slapen onder duizend Boxtelse sterren’, hoopte hij veel toeristen naar de gemeente te trekken. Het project is nu overgegaan in particuliere handen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Box & Breakfast nu in handen van ondernemers

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

De glazen overnachtingskubussen van Box & Breakfast worden voortaan door lokale ondernemers geëxploiteerd. Vrijdag droeg de gemeente Boxtel, die in 2018 het initiatief voor de toeristische trekpleister nam, het project over aan Liane Schellekens van manege De Rekkendonken in Liempde.

Wethouder Désiré van Laarhoven vindt dat de pioniersfase intussen wel voorbij is en dat ondernemers nu aan zet zijn om het recreatie-initiatief verder uit te bouwen. De Rekkendonken neemt nu een tweetal glazen kubussen en de organisatie over, maar de gemeente hoopt dat nog meer bedrijven zich melden. Er liggen namelijk nog drie boxen ter overname klaar.

HOBBYPROJECT

Box & Breakfast werd in 2018 door toenmalig wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) in het leven geroepen in samenwerking met enkele lokale ondernemers. Het idee was om met deze bijzondere overnachtingsmogelijkheid midden in de Boxtelse en Liempdse natuur, meer toeristen naar de gemeente te trekken. Diverse politieke fracties, waaronder de huidige coalitiepartij Balans, zagen het altijd als een overbodig hobbyproject van de wethouder en riepen met regelmaat op hiermee te stoppen.

NATUURONTWIKKELING

In de afgelopen vier jaar hebben verschillende uitbaters van horeca- en verblijfslocaties de boxen op hun terrein gezet. Over het algemeen stonden deze bij Liempdse ondernemers. In totaal hebben er bijna 1.400 personen op verschillende bijzondere plekken in het buitengebied geslapen. Een deel van wat zij betaalden voor de overnachting, 25 euro, was bestemd voor natuurontwikkeling. In totaal is er 17.000 euro opgehaald, waarmee in 2018 en 2019 natuurgebieden Rouwbommel 2 en 3 aan de Goossen Bunder in Liempde zijn gerealiseerd. Voor de opbrengsten van 2020 en 2021 wordt samen met Natuurwerkgroep Liempde en de gemeente nog naar een passende bestemming gezocht.

OVEREENKOMST

Het concept van Box & Breakfast blijft na de overdracht hetzelfde. Ondernemers die een glazen kubus willen overnemen, gaan een overeenkomst aan met de gemeente Boxtel en Natuurwerkgroep Liempde.

OP DE FOTO: Peter van de Wiel, destijds wethouder, introduceerde de glazen overnachtingskubussen Box & Breakfast in 2018. Met de slogan: ‘slapen onder duizend Boxtelse sterren’, hoopte hij veel toeristen naar de gemeente te trekken. Het project is nu overgegaan in particuliere handen. (Foto: Peter de Koning).