Het Vlaams ensemble Kapellmeister geeft een optreden tijdens de concertreeks Klassiek in de Kerken. Bezoekers kunnen werken van bekende en minder bekende componisten uit de Duitse en Weense barok verwachten. (Foto: eigen collectie).
Het Vlaams ensemble Kapellmeister geeft een optreden tijdens de concertreeks Klassiek in de Kerken. Bezoekers kunnen werken van bekende en minder bekende componisten uit de Duitse en Weense barok verwachten. (Foto: eigen collectie). Foto: Kapellmeister

Tweede concert in reeks Klassiek in de Kerken in teken van barokmuziek

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Na het optreden van Pythagoras is de kop er echt af voor de Boxtelse concertreeks Klassiek in de Kerken. Zaterdag 23 oktober is het de beurt aan het Vlaamse ensemble Kapellmeister die de parels uit de Duitse en Weense barok laten herleven in de protestantse kerk.

Onder de noemer ‘per canto e violino’ legt het ensemble in het programma de focus op de geestelijke cantates uit de Duitse Hoogbarok. Deze muzikale psalmzettingen bereikten een hoogtepunt dankzij de Deens-Duitse componist Dietrich Buxtehude (1637-1707). Met slechts enkele instrumenten en stemmen schiep hij een breed stilistisch palet: virtuositeit en spektakel naast ontroering en reflectie. De generatie componisten na hem, zoals Johann Nikolaus Hanff, Johann Pachelbel en Georg Philipp Telemann, raakten hierdoor geïnspireerd en zetten deze traditie voort. Met slechts twee stemmen toverden zij een muzikale waaier van emoties tevoorschijn. Daarnaast brengt Kapellmeister instrumentale parels uit de Weense barok van violisten Bertali en Schmelzer en klavecinist Froberger. 

VERFRISSEND

Kapellmeister werd in 2018 opgericht op initiatief van organist/klavecinist Denis Roosen en violist Marieke Vos. Het barokensemble vergroot of verkleint de bezetting afhankelijk van het project of optreden. De focus ligt op bekende en minder bekende maestro’s uit de hoog- en laatbarok. De muzikanten willen de werken op historische en verfrissende wijze naar het publiek overbrengen en houden het evenwicht tussen het religieuze en profane, het meditatieve en het concertante.

Tijdens het concert op zaterdag 23 oktober bestaat Kapellmeister naast Roosen en Vos uit Kristien Nijs (sopraan) en Herlinde Verheyden (cello).

Het tweede optreden in de serie Klassiek in de Kerken start om 16.00 uur in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18. De entree bedraagt 15 euro, te betalen bij binnenkomst. Jeugd tot en met 16 jaar kan gratis naar binnen. Reserveren is wel gewenst en is mogelijk door de naam, concertdatum en het aantal personen te mailen naar reserveren@klassiekindekerken.nl. Kijk voor meer informatie ook op www.klassiekindekerken.nl.

OP DE FOTO: Het Vlaams ensemble Kapellmeister brengt werken van bekende en minder bekende componisten uit de Duitse en Weense barok. (Foto: eigen collectie).