Harry van den Tillaart was op 29 mei - de dag dat hij 77 jaar oud werd - precies een halve eeuw priester. Sinds 1985 werkt hij in Boxtel, de laatste vijftien jaar als pastor in de Lennisheuvelse Sint-Theresiakerk.
Harry van den Tillaart was op 29 mei - de dag dat hij 77 jaar oud werd - precies een halve eeuw priester. Sinds 1985 werkt hij in Boxtel, de laatste vijftien jaar als pastor in de Lennisheuvelse Sint-Theresiakerk. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Pastor Harry viert gouden priesterfeest in Lennisheuvel

Algemeen Lennisheuvel (c) Nieuws (c)

Op de zondag na Pinksteren in 1971 werd de in Erp geboren Harry van den Tillaart (77) door toenmalig bisschop Jan Bluyssen tot priester gewijd. Veertien jaar later werd hij pastoor van de toenmalige Maria Reginaparochie in de Boxtelse wijk Selissenwal, waar hij tot aan de opheffing, zo’n twintig jaar later, werkzaam bleef. Sindsdien is de Lennisheuvelse Sint-Theresiakerk het gebedshuis waar hij kerkdiensten leidt. Daar viert hij zondag 10 oktober ook zijn gouden priesterfeest.

Eind mei interviewde Brabants Centrum de door velen op handen gedragen priester. De coronacrisis verhinderde dat het jubileumfeest toen herdacht kon worden. Maar 10 oktober is een prima alternatief, want het is de datum waarop Van den Tillaart in 1985 in de Maria Reginakerk werd geïnstalleerd als opvolger van bouwpastoor Herman de Beer. 

Van den Tillaart is realist genoeg om te beseffen dat het in de toekomst moeilijk zal worden in de Sint-Theresiakerk, zo meldde hij vier maanden geleden. Een eigen priester hebben zoals nu lijkt een utopie. Daar heeft de Heilig Hartparochie simpelweg niet genoeg geestelijken voor in dienst. ,,Maar Lennisheuvel kent een enthousiaste werkgroep met leken die woord- en communiediensten verzorgen, zonder dat er een priester aan te pas komt. Dat gaat prima en ze moeten er vooral mee doorgaan”, aldus de geestelijke.

Zondag staat Lennisheuvel tijdens een eucharistieviering stil bij het vijftigjarig priesterfeest. Die begint om 11.00 uur en wordt vocaal opgeluisterd door de beide koren die in het Boxtelse kerkdorp actief zijn.

OP DE FOTO: Harry van den Tillaart was op 29 mei - de dag dat hij 77 jaar oud werd - precies een halve eeuw priester. Sinds 1985 werkt hij in Boxtel, de laatste vijftien jaar als pastor in de Lennisheuvelse Sint-Theresiakerk. (Foto: Bas van den Biggelaar).