Arjo van Weelden (rechts) en Ralph Meulendijk kregen zondag de grootste klomp overhandigd van Tossy de Man van het Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschap. Dat is eerste prijs. (Foto: eigen collectie).
Arjo van Weelden (rechts) en Ralph Meulendijk kregen zondag de grootste klomp overhandigd van Tossy de Man van het Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschap. Dat is eerste prijs. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Ondanks regen toch een geslaagde Franse jeu-de-boulesdag in Liempde

Algemeen Liempde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Nadat het toernooi vorig jaar niet kon doorgaan, vond zondag in het Liempdse Concordiapark alsnog de derde editie plaats van de ‘Open Liempdsen Herd Jeu-de-Bouleskampioenschappen’. Ondanks de regen wist de organisatie een Franse sfeer neer te zetten met chansons, baretten en natuurlijk het befaamde zware stallen ballen. 

Mari van der Velden is samen met Tossy de Man, Frans van den Biggelaar en Harrie Raaimakers kartrekker van het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi. ,,Tossy en ik organiseren vanuit Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPiLL), Frans en Harrie zijn betrokken vanuit beugel- en jeu-de-boulesvereniging De Klöskes. En natuurlijk helpen veel vrijwilligers mee met het leggen en opruimen van de matten en het bieden van verdere ondersteuning tijdens het toernooi”, vertelt Van der Velden. 

,,We hebben twintig banen en daarmee ruimte voor tachtig teams. Jammer genoeg hebben gisteren en vanochtend vijftien teams afgezegd. De meesten vanwege de regen. Maar er zijn toch nog 65 tweetallen die strijden om de felbegeerde klompen”, aldus Van der Velden. Deze klompen zijn voor de nummers één, twee en drie en zijn vervaardigd door de Liempdse klompenmaker Ad Traa. 

LOL

Rik Thomassen (18) neemt voor het eerst deel aan het toernooi met zijn maat Kamiel van den Broek (18). ,,Ik geloof niet dat we winnen. Het eerste potje hebben we dik verloren. Onze tegenstander was niet erg onder de indruk van onze ingooikunsten” lacht Rik. ,,We doen mee voor de lol hoor. Wat er zo leuk is aan dit toernooi? Het samenspel, de gezelligheid en ook wel een beetje de spanning.”

Kamiel vult zijn teamgenoot aan: ,,We spelen nog één wedstrijd. Ik heb geen idee of we die gaan winnen. Als de tegenstanders hun jeu-de-boules-ballen voor elke worp droogmaken, dan zijn ze vast goed. En dan winnen we waarschijnlijk niet.”

KAMPIOENSTAFEL

Ook Yvonne de Jong (44) speelt vandaag voor de lol. ,,Ik doe voor het eerst mee en het gaat best goed. We staan zelfs derde. Mijn overbuurman staat met zijn partner zelfs bovenaan. Wij zijn de kampioenstafel”, grapt ze. ,,Nee hoor, ik ben niet competitief ingesteld, ik vind het vooral gezellig.”

Bart van Oorschot (57) is wél in topvorm. Samen met speelpartner Henk van Abeelen staat hij in de halve finale. ,,Het is een makkie joh, jeu de boules”, grinnikt hij. ,,Of ik vaker speel? Tijdens de vakantie wil ik nog weleens een balletje gooien, maar verder niet. ik geniet er vooral van dat we weer met z’n allen bij elkaar zijn en wat leuks doen. Door de regen is er minder publiek en dat vind ik jammer. Maar met de entourage is niks mis.”

WINNAARS

Uiteindelijk eindigden Van Oorschot en Van Abeelen op de derde plaats. De toernooiwinst was voor Arjo van Weelden en Ralph Meulendijk. Zij versloegen in de finale Kim Hendriks en Yvonne de Jong met 13-4.

OP DE FOTO: Arjo van Weelden (rechts) en Ralph Meulendijk kregen vandaag aan het einde van de middag de grootste klomp overhandigd van Tossy de Man van het Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschap. Dat is eerste prijs. (Foto: eigen collectie).

Jeu-de-boulestoernooi, Liempdsen Herd, Frans, Liempde,
Jeu-de-boulestoernooi, Liempdsen Herd, Frans, Liempde,
Jeu-de-boulestoernooi, Liempdsen Herd, Frans, Liempde,
Jeu-de-boulestoernooi, Liempdsen Herd, Frans, Liempde,
Jeu-de-boulestoernooi, Liempdsen Herd, Frans, Liempde,