In kleine groepjes kregen geïnteresseerde Esschenaren uitleg over de werkzaamheden aan de keringen naast de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen).
In kleine groepjes kregen geïnteresseerde Esschenaren uitleg over de werkzaamheden aan de keringen naast de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Rondleiding geeft inzicht in de toekomst van Essche Stroom

Algemeen Esch (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Het werk aan de keringen naast de Essche Stroom verloopt voorspoedig, maar kende wel de nodige uitdagingen. Dat vertelden de medewerkers van aannemer Ploegam en waterschap De Dommel vrijdagmiddag tijdens de eerste informatieve rondleidingen over de opgehoogde dijken.

,,Het liefst hadden we al veel eerder met jullie langs de werkzaamheden willen lopen, maar door de coronamaatregelen was dat toch erg lastig. Gelukkig kunnen we jullie nu alsnog laten zien waar we allemaal mee bezig zijn”, gaf toezichthouder Maarten Middelveld van adviesbureau Fivoris de deelnemers van de eerste rondleiding mee. Ook watergraaf Erik de Ridder en bestuurslid Mado Ruijs sloten aan bij de uitleg.

Tijdens de rondgang kregen de bezoekers een toelichting over de dit voorjaar gestarte werkzaamheden die ervoor moeten zorgen dat Esschenaren ook in de toekomst droge voeten houden. Daarnaast was er de mogelijkheid om vragen te stellen, zoals over de plek van de nieuwe stuw en of het dagelijkse rondje met de hond straks nog wel gelopen kan worden.

LEIDINGEN

Hoewel het werk op schema ligt en naar verwachting eind dit jaar klaar is, bekenden Ploegam en De Dommel dat er de nodige breinbrekers op hun pad zijn gekomen. De grootste uitdaging was een belangrijke waterleiding, die ‘in de weg’ lag. Die buis loopt vanaf de Leunisdijk richting de Ruiting, onder de Essche Stroom door en doorkruist dus ook een kering. 

,,Als die leiding het begeeft, spoelt er water met zoveel kracht weg dat de dijk het direct zou begeven. Daarom moesten we een speciale constructie bedenken die een dergelijke calamiteit tegen zou gaan. De oplossing was het plaatsen van een metalen damwand in het hart van de kering. Als de waterleiding dan breekt en de dijk wegspoelt, neemt die wand het over”, legde projectleider Hans Koekkoek van het waterschap uit.

Datzelfde gold voor een gasleiding die zou kunnen breken als al het gewicht van de dijk er op zou komen. Daarvoor is een soort betonnen tafeltje bedacht dat de koperen pijp beschermt tegen de zwaarte van het zand en de klei. 

HOOG WATER

Een ander, onverwacht leermoment kwam half juli toen de vele regen Limburg in een rampgebied veranderde en de Maas en de zijriviertjes in kolkende rivieren veranderden. Na enkele dagen bereikte het hoge water Brabant en kreeg ook de Essche Stroom het flink te verduren. De bij de rondleiding aanwezige watergraaf gaf toe dat de situatie wel even spannend is geweest. ,,We hadden geluk dat we de stuw laag hadden staan vanwege de werkzaamheden. Normaal gesproken staat deze in die tijd van het jaar namelijk hoog om water vast te houden. Als dat het geval was geweest, waren de problemen waarschijnlijk ook hier groter geweest, maar niet zo erg als in Limburg.” ,,Het was voor ons meteen een goede stresstest”, vulde Koekkoek de watergraaf aan. 

MEANDEREN

Tot nu toe is de dijk ter hoogte van de Kollenberg tot aan Nergena opgehoogd en aangelegd. Ploegam start binnenkort aan de keringen vanaf de Haarenseweg tot aan de spoorbrug. Alleen de aarden wal aan de dorpszijde wordt verhoogd, de andere kant blijft op hetzelfde niveau zodat het water kan uitlopen richting de Ruiting. Als deze werkzaamheden klaar zijn, wacht het waterschap nog een groot project om de Essche Stroom toekomstbestendig te maken. Het deel van het riviertje vanaf Esch tot aan kasteel Nemelaer in Haaren wordt vanaf volgend jaar aangepakt. Op dat traject gaat het water weer meanderen en is er ruimte voor natuur.  

In totaal werden er vrijdag drie rondleidingen gegeven. Vanwege de grote belangstelling zijn er woensdag 6 oktober nog twee gepland, hierbij aansluiten is echter niet meer mogelijk. Kijk voor alle informatie op www.esschestroom.nl.

OP DE FOTO’S: Met groepjes van zo’n tien deelnemers liepen de medewerkers van Ploegam en het waterschap over de opgehoogde keringen bij Esch. Veel inwoners bleken interesse te hebben in de voortgang van het project en stelden de nodige vragen. (Foto: Rens van den Elsen).

In kleine groepjes kregen geïnteresseerde Esschenaren uitleg over de werkzaamheden aan de keringen naast de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen).
In kleine groepjes kregen geïnteresseerde Esschenaren uitleg over de werkzaamheden aan de keringen naast de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen).