Burgemeester Ronald van Meygaarden
Burgemeester Ronald van Meygaarden Foto: Albert Stolwijk

Burgemeester geschokt over aantijgingen van fraude en corruptie

Algemeen Nieuws (c)

Hij is in ernstige mate geschokt en vindt dat een grens is overschreden. Dat schrijft burgemeester Ronald van Meygaarden in een brief aan de Boxtelse gemeenteraad. Hij doelt op de inbreng van insprekers tijdens een zogeheten in-gesprekavond over De Kleine Aarde die vorige week plaatsvond. Ook is hij ‘diep teleurgesteld’ dat niet één raadslid protesteerde tegen aantijgingen van fraude en corruptie.

Van Meygaarden noemt het spreekrecht een groot goed. Echter, hij ergert zich over de wijze waarop van dat recht gebruik werd gemaakt in de bewuste vergadering. Daarover werd vorige week uitvoerig bericht door deze krant. 

In een discussie over het financiële reilen en zeilen van De Kleine Aarde in de afgelopen tien jaren werden flink wat vragen gesteld. En die konden lang niet allemaal naar tevredenheid van de deelnemers aan de discussieavond worden beantwoord door het college en de ambtelijke medewerkers. 

DOELBEWUST SCHOFFEREN

,,Ik begrijp dat emotie er toe kan leiden dat mensen zich minder genuanceerd uitdrukken”, schrijft Van Meygaarden aan de fracties. Hij vindt dat doelbewust ambtenaren, bestuurders en gespreksleiders werden geschoffeerd. Het gebrek aan respect voor tijdens de vergadering zegt in de ogen van de burgemeester meer over insprekers dan over leden van B en W of medewerkers van de gemeente en was naar zijn mening geen gevolg van emotie. ,,Hier ligt een manier van denken aan ten grondslag die voor mij niet invoelbaar is en de samenleving niet naar een hoger niveau tilt. Het feit dat niemand van de raad hen hier op heeft aangesproken heeft mij diep teleurgesteld”, aldus de burgemeester. 

Hij weet dat met regelmaat mensen zich niet kunnen vinden in voorstellen van een gemeentebestuur en de mogelijkheden hebben daartegen in geweer te komen. ,,Wij mogen van onze inwoners verwachten dat ze op de juiste manier gebruik maken van hun rechten. Het is aan elk individueel lid van het gemeentebestuur hen hierop te wijzen mocht dit nodig zijn. Graag ga ik er op een ander moment met u over in gesprek”, besluit de burgemeester zijn brief aan de fracties. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).