Herdenking bij verzetsmonument mét publiek


De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel die zondag 17 oktober wordt gehouden, is weer toegankelijk voor publiek. Aanmelden of het tonen van een coronavaccinatiebewijs is niet nodig. De plechtigheid start om 13.30 uur en is zoals gebruikelijk bij het verzetsmonument aan de Roond in natuurgebied Kampina. 

Het thema van dit jaar luidt: ‘Na 75 jaar vrijheid’. Bij het monument wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers een krans gelegd. Gebruikelijk is dat de burgemeester deze taak op zich neemt, maar dat moet nog worden bevestigd aan de organisatie, die de uitnodiging daarvoor recent verstuurde. Ronald van Meygaarden legde vorig jaar de krans, toen de bijeenkomst vanwege de  coronamaatregelen in besloten kring in werd gehouden. 

VENDELGROET

Gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het monument heeft geadopteerd en onderhoudt, brengt een vendelgroet. De broederschap biedt na afloop een kop koffie en thee aan. De muzikale omlijsting is in handen van het koperensemble van de Gildenbondsharmonie. 

AIRBORNES

Boxtel werd op 24 en 25 oktober 1944 bevrijd, deels door ruim honderd Amerikaanse Airbornes. Zij werden door het lokale verzet wekenlang verborgen gehouden in de Kampina. In 2003 werd nabij de parkeerplaats van het zandpad naar de Huisvennen een gedenkteken opgericht. Sindsdien vindt daar jaarlijks een herdenking plaats.