Op diverse plekken van de Rechterstraat zijn de Binnendommeltjes weer zichtbaar gemaakt. Vanaf Villa Phaf bijvoorbeeld richting de Rozemarijnstraat middels een watergeul. (Foto: Hans van Doorn).
Op diverse plekken van de Rechterstraat zijn de Binnendommeltjes weer zichtbaar gemaakt. Vanaf Villa Phaf bijvoorbeeld richting de Rozemarijnstraat middels een watergeul. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Wandelen langs de weer zichtbare Binnendommeltjes


In de serie begeleide wandelingen op zondagochtend van Beleef Boxtel staat 3 oktober de Binnendommeltjestocht op de agenda. De excursie vertrekt om 10.30 uur vanaf de Markt voor het gemeentehuis.

De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint–Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later was ook de nieuwe kern met water omsloten. Dit was de aanzet tot een eerste dorpsstructuur. Hiermee is te zien hoe de heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij De Dommel optimaal werd ingezet. Door de nieuwe bestrating in de Rechterstraat zijn de Binnendommeltjes weer op sommige plekken zichtbaar gemaakt. 

De afstand is twee kilometer. Aanmelden is verplicht en kan via rondleidingenboxtel@gmail.com of telefonisch: 06-22 56 20 01. Deelname kost twee euro.