Jetse Offers, Cato Bemelmans, toof pet
Jetse Offers, Cato Bemelmans, toof pet Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE ALPACA



Voorleesverhaal | Jetse Offers

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Cato Bemelmans (5 jaar) Toof Pet op.

Cato was op een alpacaboerderij met papa Jeroen en mama Nancy. Daar heeft zij alpaca’s bekeken en er zelfs eentje geaaid. Wat zien alpaca’s er ontzettend lief uit. Ze hebben zo’n heerlijk zachte vacht.

‘Papa, ik wil mij met Toof Pet omtoveren in een alpaca.’ Papa vindt dat best stoer van Cato. Hij zoekt op YouTube naar filmpjes over alpaca’s. Het zijn er best veel. Dan vindt papa een filmpje over Peru. Dat is een land heel ver weg aan de andere kant van de oceaan. Hier, in Zuid-Amerika leven in het berglandschap meer dan drie miljoen alpaca’s.

Papa toont Cato de alpaca’s in Peru. Cato zet Toof Pet op, kijkt naar een alpaca en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die alpaca heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Cato een alpaca in Peru.

‘Wow Toof, wat lopen hier ontzettend veel alpaca’s, zeg!’, roept zij. ‘En wat zien ze er allemaal lief uit.’ ‘Ja, Cato’, antwoordt Toof. ‘Een Alpaca is een kuddedier. Het is het liefst samen met heel veel andere alpaca’s.’
Cato wandelt door de kudde. Zij zegt elke alpaca gedag: ‘Hoi, hoi, hallo, hoi, hi, dag, hoi.’ Een aantal alpaca’s groet terug. Niet allemaal. Toof vertelt dat alpaca’s er lief uit zien, maar niet zo van knuffelen houden.

Eindelijk begint een van de alpaca’s een praatje met Cato. ‘Hallo, wie ben jij?’, vraagt een alpacahengst aan Cato. Een alpacahengst is een mannetjesalpaca.
Cato vertelt hoe zij heet en vraagt: ‘Hoe heet jij?’ De alpaca moet lachen. ‘Wij zijn met zo veel hengsten, alpacamerries en alpacaveulens hier, dat we elkaar geen naam geven. Een veulen wordt ook wel 'cria' genoemd.’
Toof vertelt dat een alpaca tot de kameelachtigen behoort. Ze hebben geen bulten op hun rug, maar wel een koppie dat lijkt op dat van een kameel. ‘Jullie lijken ook best wel veel op lama’s’, vindt Cato. ‘Zijn jullie anders?’, vraagt ze.
‘Als je goed kijkt, zijn onze oren een beetje anders. Puntiger. Onze vacht is ook dikker. Lama’s zijn sterker dan wij. Ze worden gebruikt als lastdier omdat ze een 'last' - iets zwaars op hun rug - kunnen dragen en daarmee lange tochten over bergpaden kunnen maken.’
‘Hoe zwaar mag die last dan zijn?’, vraagt Cato. ‘Best wel zwaar. Ongeveer net zo zwaar als ze zelf zijn.’

‘Het is best wel koud hier. Gelukkig heb ik een warme vacht,’ zegt Cato. ‘Die vacht houd je niet, hoor’, reageert de alpaca ‘Wij zijn van een boer en die komt ons eens per jaar scheren. Ik weet niet waarom.’ ‘Dat weet ik wel’, zegt Cato .‘Van jouw wol maken de mensen dekens en kleding.’
‘Spuug jij ook, net als lama’s?’, vraagt Cato. De alpaca denkt even na. ‘Ja, soms. Als ik mij bedreigd voel of als ik mij niet rustig voel, ga ik spugen. Ik spuug ook naar ander alpaca’s als ze mijn eten willen pikken. Ook spuug ik om te laten zien wie de baas is. Ik ben de baas!’, knipoogt hij.
Toof vertelt dat alpaca’s niet alleen voor hun wol gehouden worden. Hun vlees is ook erg lekker. ‘Vertel dat de alpaca maar niet, want ik denk dat hij dan direct boos wordt en gaat spugen’, zegt Toof. Gelukkig kan de alpaca niet horen wat Toof zegt. Cato wel.
‘Weet je’, zegt Cato, ‘ik kom uit Nederland. Daar zijn ook verschillende alpacaboerderijen. Er zijn zelfs mensen die een alpaca als huisdier hebben.’
‘Een alpaca als huisdier?’ Cato knikt. ‘Nou, dat zal die alpaca niet leuk vinden, denk ik,’ vindt deze alpaca.

‘Ik vond het leuk om even met je te kletsen’, zegt Cato. ‘Als ik mijn pet afdoe, ben ik hier weg. ‘Hè?’, reageert de alpaca verbaasd.
Cato schudt hard de pet van haar kop. PATS BOEM!
‘Hoi, mam, hoi pap, hier ben ik weer. Kunnen wij hier in ons land ook alpacavlees kopen?’, vraagt ze. ‘Heel lekker mals vlees, maar in ons land mag je geen alpacavlees eten!’, zegt mama hoofdschuddend.

 


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.

Afbeelding