Schooltuin JRL heeft creatieve invulling door Yfke en Marleen

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Een dansvideo, podcasts, informatieborden en twee prachtige bronzen beelden. Deze creatieve uitingsvormen zijn nu te bewonderen in de schooltuin van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. Leerlingen van de profilering cultuur zijn vorig schooljaar – tijdens de lockdown - begonnen met het verder verfraaien van de natuurtuin van hun middelbare school. Donderdag was de feestelijke opening. Mét de beelden van tweedejaars leerlingen Yfke Vermeulen (havo) en Marleen Hogeweg (vwo). 

,,De opdracht die we kregen was het maken van een bronzen beeld dat op een sokkel paste. We moesten het alleen doen, want samenwerken mocht niet vanwege de coronabeperkingen”, vertelt de dertienjarige Yfke. ,,En omdat we maar beperkt op school waren, mocht het beeld niet te groot zijn en in een schoenendoos passen. We moesten het van school naar huis en omgekeerd kunnen vervoeren. Daar ging het bij mij al mis, want mijn beeld paste daar niet in.”

Het beeld van jaar- en leeftijdsgenoot Marleen paste ook niet in een schoenendoos, maar werd wél samen met het beeld van Yfke gekozen uit een veelheid aan beelden. ,,Dat vind ik natuurlijk wel bijzonder”, lacht een bescheiden Marleen.

QR-CODE

Het initiatief voor het project lag bij de afdeling biologie. Niet voor niets. De schooltuin staat al vol met insectenhotels, fruitbomen en andere groenvoorzieningen. En ligt uiteraard tegen het natuurgebiedje Dommelbimd. 

,,We kregen als cultuurafdeling de vraag informatieborden te maken”, vertelt coördinator en -docent Paulien van de Mortel. ,,Dat wilden we best doen, maar we hadden nog veel meer ideeën waarmee we aan de slag wilden.”

En dat gebeurde: een compleet cultuurproject ontvouwde zich. ,,Een groep leerlingen maakte een dans en nam deze op. De dans werd uitgevoerd in het water van de vijver en deels opgenomen met een drone. Heel bijzonder. Een andere groep hield zich bezig met het schrijven en opnemen van verhalen die gaan over de schooltuin. Via een QR-code die op borden in de tuin staan, is de dansfilm te zien en zijn de podcasts te beluisteren”, vertelt Van de Mortel. 

INSPIRATIE

Marleen en Yfke maakten een beeld. ,,Ik ben door de tuin gaan wandelen om inspiratie op te doen en heb toen een aantal schetsen gemaakt”, stelt Yfke. ,,Ik vond een van de bomen erg mooi en besloot ook een boom te maken. Dat deed ik door takken te verzamelen en deze met gipsverband aan elkaar te maken.”

Van het ontwerp werd vervolgens een mal gemaakt. Hierin werd brons gegoten met een prachtig beeld als resultaat. Dit vindt ook Van de Mortel. ,,De wortels van de boom vallen over de sokkel heen en dat is prachtig. Yfke en Marleen zijn meegegaan tijdens het gieten van het brons en hebben ook een eigen kleur gekozen. Het was mooi te zien hoe goed ze wisten hoe ze het wilden.”

Het ontwerp van Marleen kent een andere creatieve uitingsvorm: ,,Ik wilde een beeld ontwerpen waarin heel duidelijk te zien is dat het van mij is”, legt ze uit. ,,Ik houd heel erg van lezen en maakte daarom een boek waaruit een verhaal springt. Waarover het verhaal gaat? Een magische tuin.” 

Oorspronkelijk bevatte haar beeld ook materialen als karton, piepschuim en klei. Marleen: ,,Maar van deze materialen bleef niks meer over toen de mal gemaakt werd. Ze zijn verbrand. Nu is het alleen een bronzen beeld. En dat wordt dus in de schooltuin geplaatst. Daar ben ik best trots op. Zoiets gebeurt niet elke dag.”