Vanuit het publiek kwamen maandag tal van vragen en opmerkingen over de scenario's om de verkeersdruk in de Baroniestraat te verminderen. (Foto: Peter de Koning).
Vanuit het publiek kwamen maandag tal van vragen en opmerkingen over de scenario's om de verkeersdruk in de Baroniestraat te verminderen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Verkeersdrukte verdelen door aanpak Baroniestraat

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

Mocht het door tijdelijke verkeersmaatregelen minder druk worden in de Baroniestraat, voor de Mgr. Wilmerstraat en Vicaris Van Alphenlaan geldt dit niet. Dat bleek maandag uit een informatieavond in het gemeentehuis. ,,Ik denk dat we een eigen werkgroep moeten oprichten”, riep Jack van Geel, bewoner van de Mgr. Wilmerstraat.

,,Ik fiets over de stoep naar huis, anders durf ik niet”, vertelde hij. ,,Laat duidelijk zijn, ik gun de Baroniestraat minder verkeersdrukte, maar vind het niet eerlijk dat er geen oplossing komt voor het vervolg van de oost/west-as.” Hij gaf wel aan dat aan zijn straat de huizen verder van de weg staan dan aan de Baroniestraat. ,,Dat scheelt met de overlast.” 

LEEFBAARHEID

De bewonerswerkgroep Bar en Boos, die al jaren strijdt voor minder gemotoriseerd verkeer in de Baroniestraat, werkt samen met de gemeente Boxtel aan tijdelijke maatregelen om de druk te verminderen. De gemeenteraad nam in november 2020 unaniem een motie aan waarin B en W worden opgeroepen het probleem aan te pakken. Een bevlogen betoog van werkgroeplid Guus Freriks maakte maandag nog eens extra duidelijk hoe lawaai, fijnstof en onveiligheid de leefbaarheid aantasten. ,,Witte kozijnen zijn binnen de kortste keren grauw van het stof. En dat is nog het minst erg. Bedenk eens wat het met mensen doet. Er móet iets gebeuren. Wachten is geen optie.”

Gemeentelijk projectleider Robbert Beentjes: ,,We hebben met behulp van een adviesbureau vijftien mogelijke oplossingen opgesteld. Aan de hand van verschillende criteria zijn er diverse afgevallen.” Omdat het om tijdelijke maatregelen gaat, tot de sluiting van de dubbele spoorwegovergang ergens rond 2025 of ‘26, zijn grootscheepse herinrichtingen van wegen niet reëel, gaf hij aan. 

VOORKEURSSCENARIO

Brabants Centrum meldde drie weken geleden het voorkeursscenario van werkgroep en gemeente al: tijdelijk eenrichtingsverkeer op een deel van de Breukelsestraat en de Baroniestraat: tussen de Tongersestraat en de Annastraat. Dit betekent dat gemotoriseerd verkeer wel Boxtel in mag rijden vanaf de dubbele overweg, maar omgekeerd niet. Of deze maatregel uiteindelijk ook wordt toegepast, hangt af van de keuze die de gemeenteraad maakt. Deze oplossing bezorgt volgens gemeente en werkgroep de minste verkeerstoename op plekken elders in Boxtel.

Volgens een schema dat Beentjes liet zien, wordt het na invoering van de maatregel minder druk in de Baroniestraat, maar krijgen de Van Hornstraat, Leenhoflaan, Annastraat en Van der Voortweg/Molenstraat meer verkeer te verduren. Beentjes: ,,De drukte blijft daar echter op een aanvaardbaar niveau. Tussen de dinorotonde en de Molenstraat blijven wel de nodige auto’s rijden. Minder dan nu waarschijnlijk, maar nog altijd veel.”

CIJFERS

Getallen gaf de projectleider maandag niet en desgevraagd verstrekte de gemeente die ook later deze week nog niet. ,,Het draait niet alleen om aantallen auto’s. Een beeld enkel gebaseerd op cijfers is niet volledig. Snelheid speelt een rol en ook geluid. We denken nog over een correcte manier om de effecten van de tijdelijke maatregel weer te geven”, aldus een woordvoerder.  

Freek Schouten voelde voor eenrichtingverkeer op de hele oost/west-as. ,,Dat had de werkgroep ook wel gewild”, stelt Beentjes. ,,Maar die optie sluit het centrum te veel af.” Verkeerswethouder verkeer Fred van Nistelrooij lichtte toe wat er met de inbreng gebeurt. ,,We nemen alle opmerkingen mee bij het opstellen van een advies richting college en raad.” Eventuele maatregelen volgen in 2022. 

OP DE FOTO: Vanuit het publiek kwamen maandag tal van vragen en opmerkingen over de scenario’s om de verkeersdruk in de Baroniestraat te verminderen. (Foto: Peter de Koning).

Met name in de ochtend- en avondspits is het een drukte van belang op de Baroniestraat. Deze foto, ter hoogte van de afslag Prins Bernhardstraat, is genomen in oktober 2019 toen de buurt een protestactie hield. (Foto: Henk van Weert).