Met wat hout, verf en een stuk pvc-buis hebben aanwonenden van de Dorpsstraat een eigen flitspaal gemaakt. Die moet zorgen dat te hard rijdende automobilisten sneller op de rem trappen. De bewoners zijn de snelheidsduivels meer dan zat, maar echte maatregelen lijken er voorlopig niet in te zitten. (Foto: Rens van den Elsen).
Met wat hout, verf en een stuk pvc-buis hebben aanwonenden van de Dorpsstraat een eigen flitspaal gemaakt. Die moet zorgen dat te hard rijdende automobilisten sneller op de rem trappen. De bewoners zijn de snelheidsduivels meer dan zat, maar echte maatregelen lijken er voorlopig niet in te zitten. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Albert Stolwijk

Snelheidsduivels trappen op de rem voor eerste Essche ‘flitspaal’

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Nieuws (c)

Van alles is er al geprobeerd om te hard rijdende automobilisten op de rem te laten trappen in de Dorpsstraat in Esch. Van wegversmallingen tot 30-kilometerstickers op kliko’s. Sinds een week hangt er ook een ‘camera’ ter hoogte van de dorpsplattegrond net voorbij de Runsdijk. Die moet vooral een afschrikkende werking hebben, maar het liefst zien de bewoners een echte flitspaal verschijnen.

De verkeerssituatie in de Dorpsstraat lijkt een gebed zonder eind. Al jarenlang zijn de vele vrachtwagens en auto’s een doorn in het oog van de Esschenaren. Met betonnen bloembakken probeerde gemeente Haaren de snelheidsduivels tot afremmen te manen, maar de kolossen zorgden weer voor andere problemen omdat ze een groot deel van het fietspad blokkeerden. In januari dit jaar werden ze vervangen door paaltjes, maar ook die werden al snel kapot gereden. Daarbij zorgt volgens omwonenden de smalle verhoging in combinatie met de goot weer voor vallende fietsers. 

Ook de verkeerswerkgroep van Platform Esch’ Perspectief (PEP) deed een duit in het zakje en zorgde voor 30-kilometerstickers, maar ook die hebben nog niet het gewenste effect. 

In 2000 werd door de Werkgroep Vrachtverkeer Esch ook nog gewezen naar de inwoners van het dorp zelf, die ook regelmatig te hard zouden rijden. Dat opgestoken vingertje heeft ruim 20 jaar later ook niet gezorgd voor een daling van de klachten.

JALOERS

Met enige jaloezie kijken de bewoners nu naar de herinrichting van de Leunisdijk. Niet dat een vernieuwing van de weg direct voor een verlaging van de snelheid zorgt, maar het dreunende geluid en de trillingen die zwaar verkeer veroorzaken, worden er naar verwachting wel minder door. 

Een dergelijke aanpak zou ook goed zijn voor de Dorpsstraat, want de huidige kwaliteit is volgens de bewoners beneden peil. De inrichting maakt het echter lastig om goede aanpassingen te doen. Zeker het stuk tussen het voormalige raadhuis en cafetaria ‘t Essche Trefpunt is te smal. 

Zolang de belangrijke weg in Esch niet rigoureus aangepakt wordt, zorgen de aanwonenden dus zelf voor maatregelen. In de hoop zo het aantal hardrijders te verminderen. De zelfgemaakte ‘flitspaal’ is daarin een volgende stap. 

Met wat hout, verf en een stuk pvc-buis hebben aanwonenden van de Dorpsstraat een eigen flitspaal gemaakt. Die moet zorgen dat te hard rijdende automobilisten sneller op de rem trappen. De bewoners zijn de snelheidsduivels meer dan zat, maar echte maatregelen lijken er voorlopig niet in te zitten. (Foto: Rens van den Elsen).
Een zelfgemaakte flitspaal moet te hard rijdende automobilisten in Esch afschrikken.