Enexis rondt dit najaar onderzoek naar netwerkcapaciteit af

Algemeen Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Netbeheerder Enexis doet momenteel onderzoek naar het opwaarderen van het elektriciteitsnetwerk in Boxtel. Dit najaar wordt dit afgerond: dan moet duidelijk worden hoeveel initiatieven van meer dan 150 zonnepanelen stroom terug kunnen leveren aan het net. 

De informatie over de ontwikkelingen met betrekking tot de netwerkcapaciteit volgt op vragen van Balans. De coalitiepartij vroeg aan het college van B en W naar de stand van zaken. 

En veel is nog onduidelijk. Dat er krapte is op het elektriciteitsnet en daardoor grootschalige initiatieven (dus meer dan 150 panelen) op de wachtlijst komen, is al enige tijd bekend. Maar hoeveel er nog wel mogelijk is en welke maatregelen Enexis moet nemen om de capaciteit op te schalen, moet het onderzoek uitwijzen. 

De vrees bestaat dat het hoogspanningsstation naast de Keulsebaan (nabij het datacenter van Rabobank) mogelijk last heeft van congestie. Oftewel: afnemers krijgen dan onvoldoende stroom en aanbieders kunnen te weinig leveren. Maar uit het onderzoek kan ook blijken dat er nog wel verschillende grootschalige initiatieven, die nu nog op de wachtlijst staan, mogelijk zijn. Al moet er de komende jaren sowieso flink wat capaciteit bij om alle voor de toekomst verwachte stroomopwekking aan te kunnen. 

Initiatieven voor klein verbruik (minder dan 150 panelen, bijvoorbeeld op eigen woning) kunnen nog wel worden uitgevoerd, zegt het college.