Impressie van de presentatie van Prins Carnaval tijdens het Kwekdeuntjesfist in 2019.
Impressie van de presentatie van Prins Carnaval tijdens het Kwekdeuntjesfist in 2019. Foto: Peter de Koning

Eendengat in november weer onder bewind carnavalsprins

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Feestvierders in het Boxtelse spotrijk Eendengat scharen zich medio november weer onder vorstelijk bewind. Zaterdag 13 november wordt Prins Carnaval ingehuldigd tijdens het Kwekdeuntjesfist in zaal De Comsche Hoeve, een dag later worden de jeugdprins en -prinses geïnstalleerd in gemeenschapshuis De Rots.

Boxtel maakt zich op voor een nieuw leutseizoen. Maar dat zal - mede als gevolg van de coronacrisis - er wel wat anders uitzien dan menigeen(d) gewend is. Dat heeft Stichting Openbaar Carnaval (SOC) dinsdagavond bekendgemaakt in een bijeenkomst met de aangesloten verenigingen. Zo is de Waggelrevue op voorhand geschrapt en of de gemeente een vergunning afgeeft voor de Grote Eendentrek op carnavalszondag is nog onzeker. 

Bovendien is er dit seizoen geen hofpaleis, meldt SOC-president Frank van Heesch in een toelichting op de vergadering. De laatste jaren was dansstudio Denziz de residentie van de Eendengatse pretpotentaat. Het horecabedrijf moest door corona vorig jaar de deuren sluiten. ,,We kiezen ervoor om geen nieuw hofpaleis te kiezen”, geeft Van Heesch aan. ,,Tijdens carnaval zal de prins elke avond een ander horecabedrijf in het centrum van Boxtel als eendenkooi kiezen om te feesten met zijn gevolg en onderdanen.” Het schrappen van de zittingsavonden, ook wel aangeduid als Waggelrevue, heeft óók te maken met het wegvallen van zaal Denziz. 

KWEKDEUNTJESFIST

Ondanks dat sommige vaste programmaonderdelen vervallen, is Van Heesch ervan overtuigd dat de waggelaars en donseendjes komende maanden zich vol overgave in het feestgedruis zullen storten. Te beginnen met het Kwekdeuntjesfist dat Paul Strijbosch zaterdag 13 november presenteert. Hoewel er al een tijdje een inschrijfformulier hiervoor op de website van de SOC staat, zijn er nog geen aanmeldingen ontvangen.

,,Daarom roep ik hier groepen op om zich alsnog in te schrijven voor het ludieke songfestival. Wie met een zelfgeschreven melodie en tekst meedoet, maakt kans om te worden uitgeroepen tot carnavalslied van het jaar en wint de Eendison. Maar ook mensen die met een cover, mee willen doen, zijn welkom. Daarvoor hebben we de Indekoffer in het leven geroepen. Want je weet het: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En: meedoen is belangrijker dan winnen”, aldus de SOC-president. 

CARNAVALSKRANT

Carnavalskrant De Wammes komt ook weer uit. Logisch ook, want het is zowat de enige inkomstenbron voor openbaar carnaval. Daarnaast hebben De Agterblijvers en De Natneuzen, twee van de bij SOC aangesloten clubs, respectievelijk het Seniorencarnaval en Drieka Habrakenbal (voor mensen met een beperking) weer op de agenda staan. 

OP DE FOTO: Impressie van de presentatie van Prins Carnaval tijdens het Kwekdeuntjesfist in 2019. (Foto: Peter de Koning).