Alle wielrenners van orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle in Boxtel poseren dinsdagmiddag op de top van de Oude Holleweg. Donderdagmiddag werden ze na een fietstocht van Groesbeek naar Boxtel feestelijk onthaald bij De La Salle. (Foto: Yvette van Geffen).
Alle wielrenners van orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle in Boxtel poseren dinsdagmiddag op de top van de Oude Holleweg. Donderdagmiddag werden ze na een fietstocht van Groesbeek naar Boxtel feestelijk onthaald bij De La Salle. (Foto: Yvette van Geffen). Foto: Yvette van Geffen

Jongeren De La Salle keren terug na 100 kilometer lange fietstocht

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Tien jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle in Boxtel hebben deze week exact honderd kilometer gefietst. Onder begeleiding van hun begeleiders en verslaggever Marc Cleutjens reden ze dinsdag een pittig heuvelparkoers rond Nijmegen. Vanochtend trapte de groep van haar overnachtingsadres in Groesbeek naar Boxtel waar deze middag op de Schijndelseweg de honderdste kilometer op de teller werd gezet. Een sportieve knipoog naar het eeuwfeest van De La Salle.

Albegina, Blaislie, Dirk, Jack, Jari, Kay, Menno, Rick, Silas en Silvano. Dat zijn de tien wielrenners die zich maandenlang hebben voorbereid op het jaarlijkse fietsproject. Alles stond in het teken van het eeuwfeest van het behandel- en expertisecentrum. Wekelijks werd op maandag- of donderdagmiddag met begeleiders en vrijwilligers gekoerst om in topvorm te geraken. ,,Ik ben er helemaal klaar voor”, straalde Rick toen hij maandagmiddag met alle andere wielrenners werd uitgezwaaid.

GEWELDIG INITIATIEF

Wethouder Hans Heesen, in het gemeentebestuur belast met onderwijs en jeugdzorg, was aanwezig bij het uitzwaaimoment. ,,Ik vind het een geweldig initiatief. Samen fietsen om sportieve doelen te bereiken en overwinningen op jezelf te behalen”, zei Heesen, die natuurlijk op de fiets naar De La Salle was gekomen. ,,Ik heb niet veel meegetraind omdat ik in Rosmalen woon”, bekende Silas kort voor vertrek. ,,Maar ik ga elke dag op de fiets naar mijn werk in Veghel, dus ik maak voldoende kilometers.”

Blaislie, een van de meest fanatieke deelnemers, raakte kort voor vertrek geblesseerd. De Boxtelse, wier zusje Albegina ook meereed, beleefde de fietsweek daarom vanuit de rolstoel. ,,Ik vind het jammer dat ik niet kan meefietsen. Maar ik ga wél mee naar Groesbeek”, zei ze voorafgaand aan de tocht. ,,En volgend jaar fiets ik met mijn begeleider Kees de Amstel Gold Race.” Kees: ,,Twee jaar geleden reed ik met de jongeren Mont Ventoux op, vorig jaar werd het vanwege corona een toertocht in Zuid-Limburg. Dit jaar gaan we de heuvels rond Nijmegen bedwingen. Ook een mooie uitdaging!”

GROTE IMPACT

Tonio André, met Gaby van Helvert, Yvette van Geffen en Maarten van Amelsvoort ploegleider, vertelde deze week dat het project een moeizaam seizoen beleefde. ,,De coronacrisis heeft grote impact gehad”, aldus André. ,,Net als iedereen hadden ook onze jongeren last van alle beperkende maatregelen. Ze misten onderwijs en zagen stageplekken wegvallen. Dat had gevolgen voor de motivatie. Een aantal jongeren is helaas afgehaakt.”

Desondanks vond de teamleider het fietsproject geslaagd. Dat begon dinsdag in het Rijk van Nijmegen met een rit over onder meer de Oude Holleweg, een kuitenbijter van maximaal 13,9 procent die door alle wielrenners werd bedwongen. Reden voor een jubelmomentje én een memorabele groepsfoto. ,,Ik ben kapot maar voldaan”, verzuchtte Jack. Sylvano, met 14 jaar de jongste in het peloton, genoot van de klimmetjes. ,,Het was heerlijk en goed te doen. De Mont Ventoux vond ik een stuk pittiger.”

MAGISCHE BERG

Het fietsproject eindigde vanmiddag met een feestelijke verwelkoming bij De La Salle. Ploegleider André: ,,Vorig jaar lukte het vanwege corona alleen om een stukje Amstel Gold Race te fietsen, dit jaar kozen we voor Nijmegen. Maar volgend jaar gaan we weer naar Mont Ventoux, de magische berg die op ons allemaal veel aantrekkingskracht heeft.”

OP DE FOTO: Alle wielrenners van orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle in Boxtel poseerden dinsdagmiddag op de top van de Oude Holleweg. Donderdagmiddag werden ze na een fietstocht van Groesbeek naar Boxtel feestelijk onthaald bij De La Salle. (Foto: Yvette van Geffen).