Betsie en Jan van Oploo voor de grote boog die hun oprit sierde. (Foto: eigen collectie).
Betsie en Jan van Oploo voor de grote boog die hun oprit sierde. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Jan en Betsie van Oploo diamanten paar

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Hun trouwdag, 26 september 1961, was een hele logistieke operatie. Jan van Oploo (87) moest eerst met de taxi van zijn woonplaats Sint-Michielsgestel naar Maaskantje om zijn bruid Betsie (85) op te halen. Vervolgens toog het stel naar Sint-Michielsgestel voor het wettelijk huwelijk, om daarna naar Den Dungen te gaan voor de kerkelijke bruiloft. Het paar ging in Boxtel wonen, waar Jan 31 jaar bij de gemeente werkte.

Jan: ,,Voordat ik in Boxtel aan de slag ging, was ik in dienst bij de gemeente Empel. Daarna vertrok ik naar Vught, vervolgens naar Hilvarenbeek, toen terug naar Vught en uiteindelijk naar Boxtel. Gemeenteambtenaar was je destijds voor het leven.” 

Hij leerde Betsie kennen toen hij vanuit Sint-Michielsgestel naar Empel fietste. Betsie: ,,Ik was buiten aan het harken en hij reed langs. Zo is het begonnen.” Er volgde een verkeringstijd van zeven jaar. Betsie: ,,We gingen samen uit en zagen elkaar veel, maar onder een dak slapen, dat was er niet bij.” ,,Nee, we moesten voor het donker thuis zijn. En al waren we twintigers, we luisterden”, vult Jan aan.

Eenmaal getrouwd streek het paar neer in de Sint-Jozefstraat, in een woning die het stel kreeg toegewezen vanwege Jans baan bij de gemeente. Betsie: ,,We zijn later verhuisd naar de Keizerstraat en wonen nu alweer 49 jaar in de Jan van Brabantstraat. Elk huis was een stukje groter. Onze huidige woning heeft vier slaapkamers. Onze drie dochters Anita, Monique en Miriam hadden er elk een, de vierde was voor ons.” 

Inmiddels heeft het diamanten paar negen kleinkinderen. Twee daarvan wonen ver weg, in Groot-Brittannië en Japan. ,,We wachten nog met het feest totdat de kleinkinderen over kunnen komen. We zijn overigens drie jaar geleden in Japan geweest. Heel bijzonder was dat.”

FOTO’S

Waar het echtpaar vroeger veel reisde, onder meer naar Brazilië, India en Indonesië, doen de vitale senioren het nu wat rustiger aan. Dat wil niet zeggen dat ze stilzitten. Betsie tuiniert graag en Jan houdt zich bezig met de computer. Daarin staan duizenden foto’s van Boxtel. ,,Nu fotografeer ik niet zoveel meer, maar vroeger wel. Ik fietste in mijn pauze door het dorp en heb bijvoorbeeld de hele ontwikkeling van de wijk Boxtel-Oost vastgelegd. We gingen er ook wel met z’n allen op uit en dan nam ik de camera mee”, vertelt Jan. 

Hij post regelmatig foto’s op Facebook en zo wekte hij de belangstelling van de heemkundevereniging. Een deel van zijn collectie is dan ook terug te vinden in beeldbank Boxtel. Betsie: ,,Mooi toch, zo blijven de foto’s behouden en hebben andere mensen er ook iets aan.”

De foto die zondag van het paar gemaakt is, blijft ongetwijfeld ook bewaard. Als herinnering aan een bijzondere mijlpaal op een mooie zondag in september.

OP DE FOTO: Jan en Betsie van Oploo onder de boog die hun oprit sierde. (Foto: eigen collectie).