Maarten Melis aan het werk als cartoonist van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Maarten Melis aan het werk als cartoonist van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

Brabants Centrum zwaait cartoonist Maarten Melis uit

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

UPDATE - Na de zomervakantie van 2018 startte Maarten Melis met een wekelijkse cartoon in Brabants Centrum. Deze week maakte hij zijn laatste exemplaar. Echtgenote Jeanne gaf vaak een voorzetje en leverde steevast feedback voordat Maarten zijn creatie naar de redactie stuurde. Het maken van de spotprenten was dan ook een coproductie, benadrukt de tekenaar.

Na 162 afleveringen is het mooi geweest, vindt Maarten (60). ,,Ik probeerde steeds vier cartoons voor te lopen op de publicatiedatum. Je weet immers maar nooit... Die werkwijze ging me steeds moeilijker af en daarom is het goed om nu te stoppen.” Grinnikend: ,,Mijn voorganger (Marc Schoenmakers - red.) leverde twaalf en een half jaar aan een stuk wekelijks een cartoon aan. Zó lang is niets voor mij. Daar ben ik wat te onrustig voor. Het is tijd voor iets anders.”

Het moment dat hij benaderd werd als cartoonist, kan Maarten zich nog goed voor de geest halen. ,,Ik vond het best wel een eer en zei natuurlijk ‘ja’. Maar kort daarna dacht ik: tjee, élke week. Da’s best een opgave. Toch heb ik het altijd leuk gevonden. Ik ben natuurlijke een rasechte én betrokken Boxtelaar. Daarom was ik ook blij dat de tekening altijd op pagina vijf stond, bij de ingezonden brieven van de rubriek Vrije Tribune. Ten slotte wil ik via mijn tekening de lezers toch een boodschap meegeven.” 

KERSTFLIX

Gevraagd naar de beeldgrap die hij zelf het meest geslaagd vond, duikt Maarten in zijn digitale archief. Alle 162 spotprenten passeren in sneltreinvaart de revue. De keuze is moeilijk, blijkt al snel. Uiteindelijk houdt zijn cursor halt bij een prent uit december 2018: ‘Kerstflix’ luidt de titel. De tekening toont Maria, Jozef en het kindje Jezus in de kerststal. Hun gelaat wordt verlicht door een beeldscherm. 

,,Je moet iets met Netflix doen, opperde Jeanne. Van het een kwam het ander en ja, dit is misschien wel de beste uit de serie. Alhoewel, die wachtende vrachtwagen vol varkens aan de poort van slachterij Vion die op Werelddierendag in de krant verscheen, mag er ook wezen.” Maarten geeft toe dat hij links geëngageerd is en erg begaan met het milieu. Dat bracht hij in zijn cartoons ook regelmatig tot uiting. ,,Waarbij ik er niet op uit was om te schofferen, maar wel om het een beetje te laten schuren.” 

‘VAKANTIEWERK’

Tot voor enkele jaren werkte Maarten altijd als freelancer. ,,Ik deed altijd ‘vakantiewerk’: klussen om in mijn onderhoud te voorzien. Ik zie mijn leven als één grote vakantie. In het besef dat ik bij mijn geboorte één cadeautje meekreeg: mijn creativiteit.” Sinds enkele jaren heeft de Boxtelaar echter een vaste baan. Voor het in Eindhoven gevestigde Goodhabitz, dat online trainingen verzorgt, maakt hij onder meer animatiefilmpjes. ,,Ik mag de hele dag doen wat ik graag doe. Heerlijk!”

Bas van den Biggelaar, als freelance-fotograaf reeds actief voor Brabants Centrum, gaat Maarten Melis opvolgen als cartoonist. Van den Biggelaar runt een reclame- en ontwerpstudio in Boxtel onder de naam Basman Creëert. 

OP DE FOTO: Maarten Melis aan het werk als cartoonist van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning, 2018). 

CARTOON 1: Hoe anders dan met een getekende selfie zwaait Melis af als cartoonist van Brabants Centrum.

CARTOON 2: Deze tekening uit december 2018 vindt Maarten Melis een van zijn meest geslaagde spotprenten in Brabants Centrum.

Afbeelding
Deze cartoon uit december 2018 vindt Maarten Melis een van zijn meest geslaagde spotprenten in Brabants Centrum.