De concertserie Klassiek in de Kerken werd hervat met een optreden van strijkkwartet Pythagoras.
De concertserie Klassiek in de Kerken werd hervat met een optreden van strijkkwartet Pythagoras. Foto: Hans van Doorn

Pythagoras verrast met Duits strijkkwartet

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De akoestiek, de musici, het binnendringende zonlicht, de muziek. Het waren stuk voor stuk ingrediënten die de sfeer bepaalden tijdens het eerste concert in de Boxtelse serie Klassiek in de Kerken. Een sfeer van een ongedwongen zaterdagmiddag, van een ingehouden blijdschap dat er weer concerten plaats kunnen vinden. Dankbare musici en een dankbaar publiek waren getuigen van deze aftrap van het nieuwe seizoen.

Het publiek in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat had er kennelijk veel zin in. Al een half uur voor aanvang van het concert vulden de stoelen zich met toehoorders die eerst bij de ingang de corona-check hadden gedaan. 

Strijkkwartet Pythagoras had een programma samengesteld met daarop twee componisten en twee strijkkwartetten. Dé verrassing was het kwartet van de Duitser Friedrich Gernsheim. Onbekend maakt onbemind. Het werk is van een goede kwaliteit, aangenaam om naar te luisteren en misstaat niet op programma’s van de reguliere concertpodia. Dat deze componist bevriend was met Johannes Brahms was soms ook goed te horen. Met veel overtuiging werd dit werk uitgevoerd. 

Na een korte pauze was Tsjaikovski aan de beurt. De duur en afwisseling van karakters van de verschillende delen van dit werk zijn wat beter in balans.

Het eerstvolgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is zaterdag 23 oktober. Dan treedt het Vlaams gezelschap Kapellmeister brengt dan werken uit de hoog- en laat-barok ten gehore. Kijk voor meer informatie op www.klassiekindekerken.nl

(Foto: eigen collectie | Hans van Doorn).