Wethouder Hans Heesen (rechts) hijst onder toeziend oog van voorzitter Theodoor van Leeuwen de vlag bij het vernieuwde clubhuis van gouden biljartclub ’t Ivoor. (Foto: Hans Verberk).
Wethouder Hans Heesen (rechts) hijst onder toeziend oog van voorzitter Theodoor van Leeuwen de vlag bij het vernieuwde clubhuis van gouden biljartclub ’t Ivoor. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

‘t Ivoor, veel meer dan een biljartclub

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Het waren indrukwekkende kengetallen die voorzitter Theodoor van Leeuwen oplepelde. Bij de start van de viering van vijftig jaar biljartclub ’t Ivoor, zaterdag in sportpark Munsel, pronkte hij met een hypermodern clubhuis waarin elke week 25 teams in actie komen. Op elf biljarttafels spelen 110 leden wedstrijden op alle niveaus. Maar ’t Ivoor is meer dan een biljartclub, vertelde Van Leeuwen: ,,Onze vereniging biedt een huiskamerfunctie en werkt mee aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen.”

Met het hijsen van de clubvlag gaf wethouder Hans Heesen (sport) van de gemeente Boxtel zaterdagmiddag het startsein voor een jubileumjaar boordevol activiteiten. Naast een openingsfeest, dat vanwege corona ruim een jaar na de officiële jubileumdatum werd gehouden, organiseert ’t Ivoor de komende maanden meerdere toernooien, verschijnt een jubileumboek en wordt samen met de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) een symposium gehouden over de toekomst van de biljartsport.

PERZISCHE KLEEDJES

Wethouder Heesen haalde tijdens de plechtigheid herinneringen op aan zijn eigen bescheiden biljartavonturen. Die vonden plaats in een rokerige Bossche studentenkroeg, compleet met Perzische kleedjes en stampvolle asbakken op tafel. ,,Biljarten roept een nostalgisch en warm beeld bij me op. Ik wens jullie zo’n zelfde gevoel, maar dan wel in een modern clubhuis. ’t Ivoor heeft het geweldig voor elkaar.”

Dat zei ook KNBB-voorzitter Willem La Riviere, die vanuit Rotterdam naar Boxtel was gereisd voor een korte feestrede. ,,’t Ivoor is voor de KNBB een voorbeeldvereniging”, aldus La Riviere. ,,Jullie laten zien dat de biljartsport weer in de lift zit en hoe je als club lokaal actief kunt zijn. Elke vereniging die bij ons aanklopt, krijgt te horen hoe goed jullie het doen.”

THEO VAN DONGEN

En het gaat meer dan uitstekend met ’t Ivoor, constateerde voorzitter Van Leeuwen tevreden. Omdat hij pas kort preses is, komt de meest recente verbouwing van het ‘biljarthuis’ geheel op conto van de vele vrijwilligers die met vereende krachten de handen uit de mouwen hebben gestoken. ,,Onder regie van Theo van Dongen is een eigentijdse accommodatie gerealiseerd waar elke dag van ’s morgens zeven tot twaalf uur ’s avonds gebiljart kan worden.”

’t Ivoor heeft een opvallende revival doorgemaakt. De club, die vele jaren een dolend bestaan leidde, vond in 2014 onderdak in sportpark Munsel. In de tot clubhuis omgetoverde schoolnoodlokalen groeide het ledental van 38 in 2013 tot 110 in 2021. ,,We zijn trots dat achtvoudig Nederlands kampioen Gert Jan Veldhuizen zich bij ons heeft aangesloten”, glundert Van Leeuwen.

EENZAAMHEID

Het is echter nóg belangrijker om als vereniging een sociale rol te vervullen, vindt de voorzitter. ,,Met maatschappelijke organisaties in Boxtel doen we mee aan Krijt op Tijd, een initiatief van de KNBB om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. We hopen snel de eerste ouderen te begroeten. Ze zijn welkom om een keutje te leggen. En als ze alleen een bakkie koffie willen drinken, zijn ze natuurlijk ook welkom.”

OP DE FOTO: Wethouder Hans Heesen (rechts) hijst onder toeziend oog van voorzitter Theodoor van Leeuwen de vlag bij het vernieuwde clubhuis van gouden biljartclub ’t Ivoor. (Foto: Hans Verberk).