De Sint-Willibrorduskerk in Esch. Sinds zaterdag zijn ook in de kerken veel coronamaatregelen losgelaten. (Foto: Albert Stolwijk, 2006).
De Sint-Willibrorduskerk in Esch. Sinds zaterdag zijn ook in de kerken veel coronamaatregelen losgelaten. (Foto: Albert Stolwijk, 2006). Foto: Albert Stolwijk

Rooms-katholieke kerk laat anderhalve-meterregel ook los

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De anderhalve-meterregel is op zaterdag 25 september ook losgelaten voor kerkbezoekers. De bisschoppen hebben de nieuwe coronaregels voor de katholieke kerken van Nederland bekendgemaakt. Behalve dat kerkgangers binnen de anderhalve meter van elkaar mogen komen, gelden er geen maximale aantallen meer en zingen is toegestaan, ook door de koren. 

Voorwaarde voor het loslaten van de anderhalve meter, is dat er tijdens vieringen voldoende geventileerd wordt in de gebedshuizen. Wel wordt nog steeds uitdrukkelijk gevraagd om met elkaar rekening te houden, zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. Bij binnenkomst is een mondkapje niet meer nodig.

Kerkgangers die toch afstand willen bewaren, kunnen dat bij binnenkomst aan de gastheer of -vrouw kenbaar maken, of in de zijbeuken plaatsnemen.

Daarnaast wordt opgeroepen thuis te blijven met klachten die kunnen wijzen op corona. Bezoekers van vieringen hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. De bisschoppen vinden dit niet passen bij het karakter van de kerk. 

Bij kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen de bisschoppen. Wel roepen zij bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen nadrukkelijk op om zich te laten vaccineren. ,,Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.”

HOESTSCHERM

Bij het ter communie gaan blijft het hoestscherm gehandhaafd. Bij de uitreiking zelf kan de priester kiezen voor het eucharistisch pincet of het uitreiken op een (gereinigde) hand. Op een tissue mag natuurlijk ook.

OP DE FOTO: De Sint-Willibrorduskerk in Esch. Sinds zaterdag zijn ook in de kerken veel coronamaatregelen losgelaten. (Foto: Albert Stolwijk, 2006).