Boxtelaar Kiske de Leest is vrijdag drie keer de Mont Ventoux in Frankrijk opgerend. In juni dit jaar kondigde hij in Brabants Centrum zijn monsterloop aan. Die stond in het teken van het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Boxtelaar Kiske de Leest is vrijdag drie keer de Mont Ventoux in Frankrijk opgerend. In juni dit jaar kondigde hij in Brabants Centrum zijn monsterloop aan. Die stond in het teken van het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Na 4.400 hoogtemeters haalt Kiske 21 mille op voor Kinderfonds

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Een fantastische en loodzware ervaring. Zo omschrijft Kiske de Leest zijn prestatie. De Boxtelse sportieveling beklom vrijdag drie keer de Mont Ventoux. Niet per fiets, zoals het meest voor de hand ligt, maar rennend. Hij haalde hiermee een slordige 21.000 euro op voor het Ronald McDonald Kinderfonds. ,,Van dit bedrag kon ik alleen maar dromen.”

Hij is doodop. Nooit eerder vroeg De Lees zóveel van zijn lijf en psyche. De duurloper liep de Mont Ventoux op van de drie verschillende kanten: Bédoin in het Zuiden, Malaucène in het Noorden en Sault in het Oosten. Het ging in totaal om 68,6 kilometer met daarbij 4.400 hoogtemeters. 

VRIENDEN

,,Ik heb vannacht best lekker geslapen hoor. Maar ik voel natuurlijk wel dat ik veel te veel van mijn lijf gevergd heb”, vertelt De Leest daags na zijn buitengewone prestatie. ,,Ik merk het ook aan mijn reactievermogen, dat is vertraagd. Maar het was zó bijzonder de tocht te volbrengen met twee goede vrienden. Het was één groot avontuur.”

De Leest doelt op dorpsgenoot Marc Lagarde en oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden. ,,Ruud gaf me vanaf zijn fiets water en eten, maar vooral veel mentale steun. Marc reed met de bus mee en stopte op diverse plekken om spullen af te geven. Echt, zonder deze twee had ik de tocht nooit kunnen volbrengen.”

EEN HERT!

Hoewel de monstertocht enorm veel vergde van De Leest vond hij ook momenten om te genieten. ,,Tussen het vervloeken van de zogenaamde Kale Berg, heb ik geprobeerd oog te houden voor de prachtige natuur en kleine dingen. Zo kon ik me verwonderen om een hert”, lachte hij. ,,Ik hield mezelf een beetje voor de gek, maar als ik na tien kilometer bergopwaarts zou denken aan wat ik nog moest rennen, werd ik gek.”

Het landschap van de ‘Reus van de Provence’ is volgens de hardloper prachtig. ,, We startten om zes uur ‘s ochtends in het donker in het dorpje Bedoin. Tijdens het lopen werd het langzaam licht en toen we de eerste keer boven kwamen, was er niemand. We begonnen ook vroeger dan gepland; ik was al om twee uur ‘s nachts wakker…”. 

CADANS

,,De laatste beklimming was amper te doen. Het was bikkelen en onmenselijk zwaar. Maar ja, het is wel gelukt. Hoe? Toch echt door steeds maar weer de ene voet voor de andere te zetten. Verder probeerde ik met mijn looptechniek in cadans te komen. En door de verkramping heen te lopen. Want die kwam meerdere malen...”

De Leest behaalde de top om negen uur ‘s avonds nadat hij 97.000 stappen had gezet. En daarmee haalde de Boxtelaar een bedrag op van maar liefst 21.000 euro. ,,Hiermee kunnen veel gezinnen geholpen worden.”

OP DE FOTO: Boxtelaar Kiske de Leest is vrijdag drie keer de Mont Ventoux in Frankrijk opgerend. In juni dit jaar kondigde hij in Brabants Centrum zijn monsterloop aan. Die stond in het teken van het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar).

DISCLAIMER: In de kop van dit artikel stond eerder dat Kiske de Leest 97.000 hoogtemeters had gemaakt. Hij zette echter 97.000 stappen en maakte 4.400 hoogtemeters.