Bedrijventerrein Ladonk vanuit de lucht.
Bedrijventerrein Ladonk vanuit de lucht. Foto: Albert Stolwijk

Ondernemers Ladonk werken aan veiligheidsplan voor fietsers en voetgangers

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c)

Er moet een masterplan komen voor fietsers en voetgangers, meldde Klankbordgroep Ladonk vrijdag tijdens een persbijeenkomst bij het bedrijf Freenergics. ,,Je ziet hier mensen langs de weg in de berm lopen”, aldus lid Ton Jonkers. Hij pakt de handschoen samen met twee andere ondernemers op.

De bijeenkomst die de klankbordgroep afgelopen zomer hield, ging over veiligheid en bereikbaarheid. Fietsers en voetgangers kwamen nadrukkelijk aan bod. ,,Op het halve bedrijventerrein liggen bijvoorbeeld geen fiets- of looppaden. Mensen worden zowat omvergereden”, vertelt Jonkers, oud-VVD-raadslid en voormalig directeur van Van der Velden Rioleringsbeheer. 

Klankbordgroep Ladonk is opgericht nadat werkgeversorganisatie SPIN en de gemeente Boxtel twee jaar geleden ‘uit elkaar gingen’. Tijdens bijeenkomsten haalt ze informatie op bij ondernemers en bekijkt zij welk draagvlak er vanuit hen is om zaken gezamenlijk op te pakken. ,,Er zijn twee andere ondernemers bereid om met mij met veiligheid voor fietsers en voetgangers aan de slag te gaan”, liet Jonkers weten. Hoe de drie het probleem gaan aanpakken, moeten ze nog uitwerken.

VERRASSING

Dat er zoveel over tweewielers en wandelaars gesproken werd tijdens de bijeenkomst afgelopen zomer waar 27 ondernemers op afkwamen, verraste de groep in eerste instantie. Maar aangezien meer bedrijven hun werknemers stimuleren op de fiets te komen en tijdens corona personeel vaker een wandelingetje maakte tijdens de pauze, is de ontwikkeling ook wel logisch, verklaart het drietal, dat naast Jonkers uit Tammo Bieze (Freenergics) en Bas Doorn (Rabobank) bestaat. 

Op het gebied van verkeersveiligheid speelt er overigens veel meer, weet wethouder Mariëlle van Alphen (economie) die tijdens het persgesprek was aangeschoven. ,,Neem bijvoorbeeld een van de onveilige kruispunten”, verwees zij naar de plek waar Kruisbroeksestraat en Ladonkseweg elkaar snijden. ,,Die wordt overigens dit jaar nog aangepakt.”

GELUIDEN OPHALEN

De ondernemers brachten ook zaken als laden en lossen op verkeerde plekken, fout geparkeerde vrachtwagens en snelheidsovertredingen naar voren. ,,Wij halen die geluiden op. Maar ondernemers moeten zelf ook zaken op willen pakken, anders is er geen draagvlak voor oplossingen. Wij kijken met de gemeente waar we samen kunnen optrekken om uitdagingen te lijf te gaan”, legde Bieze de rol van de Klankbordgroep uit.

Animo om mee te helpen is er voldoende in het bedrijfsleven, denkt hij. Rondom het thema veiligheid en bereikbaarheid zouden negentien ondernemers zich hebben gemeld. En intussen zijn er al 37 mensen die naar de bijeenkomst van de Klankbordgroep over duurzaamheid willen gaan, die ergens dit najaar plaats moet vinden. Meer informatie is te vinden op www.klankbordgroep-ladonk.nl.

OP DE FOTO: Fietsen en wandelen op bedrijventerrein Ladonk moet veiliger. Hoe is nog de vraag, maar Klankbordgroep Ladonk wil er zijn nek voor uitsteken. (Foto: Albert Stolwijk).