Afbeelding
Foto: Jos Korsten

BOXTEL WIL MARKTPLAATS VOOR ENERGIE


Opwekkers groene stroom kunnen krachten bundelen


JAN HERMENS

Een heuse Boxtelse marktplaats voor energie, dat wil het college van B en W oprichten. Inwoners en ondernemers kunnen hier aan elkaar hun duurzaam opgewekte stroom verkopen of juist elektriciteit inkopen. Onder meer hiermee moet de energietransitie worden versneld. Er loopt een aanvraag voor een Europese subsidie.

Het is nog niet duidelijk welke vorm het Boxtelse energiehandelsplatform zal krijgen. Diverse aanbieders bieden digitale omgevingen waarop partijen kunnen inloggen en onderling energie kunnen in- of verkopen.

GEZAMENLIJK INVESTEREN

Boxtel zoek nu naar inwoners en bedrijven om mee te doen. Die kunnen hun krachten bundelen in energiecoöperaties die groene stroom opwekken. Niet elke inwoner hoeft daarvoor zelf panelen op zijn dak te leggen, gezamenlijk investeren in een zonneveld is ook een optie.

Lokale energiegemeenschappen die samen gebruikmaken van een stroommarktplaats, hebben korte lijntjes, kunnen al of geen marge hanteren en mogen bovendien gebruikmaken van de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking van de landelijke overheid. 

STIMULERING

B en W hopen dat de voordelen van lokaal groene stroom opwekken en verhandelen mensen stimuleert om hernieuwbare elektriciteit te gaan produceren. Dan versnelt de transitie immers. Kanttekening: alle voordelen van de lokale energiemaatschappijtjes hangen samen met de nieuwe Energiewet die eraan komt. 

Boxtel heeft Europese subsidie aangevraagd om een handelsplatform op te richten. De aanvraag zelf kostte 6.000 euro omdat de toetsing ervan arbeidsintensief is. Als de gemeente een toezegging krijgt, wordt de komende drie jaar in maximaal 50 procent van alle kosten van het handelsplatform voorzien. 

De kosten voor het energiehandelsplatform kunnen volgens B en W oplopen tot ruim 100.000 euro. Dit bedrag moeten de deelnemers betalen. De software kost geld en mogelijk kleven er ook juridische en fiscale aspecten aan het opzetten van een marktplaats voor energie. Vandaar dat de gemeente om de kosten te kunnen drukken naar verdere subsidies speurt.