Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

TAAKSTRAF VOOR BOXTELS LID PHV STEEDS VOORUIT


'Honden trainen was m'n lust en leven'


JULES HAMELEERS

,,Een zeer droevige geschiedenis.” Zo noemde het 74-jarige lid van de Gemondse hondenclub PHV Steeds Vooruit zijn vervolging voor dierenmishandeling. De politierechter veroordeelde de Boxtelaar gisteren tot dertig uur werkstraf of vijftien dagen cel tijdens een zitting in ’s-Hertogenbosch. Door de vele media-aandacht werd de man op meer manieren gestraft: hij kreeg dreigtelefoontjes, werd lastig gevallen bij zijn huis en raakte zijn levenslange passie kwijt, zo verklaarde hij.

De Boxtelaar werd aangeklaagd naar aanleiding van een aangifte van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Deze beschuldigde hem van dierenmishandeling naar aanleiding van drie korte filmpjes uit de Zembla-uitzending die ook tijdens de zitting werden getoond. Hierop was te zien dat de hondentrainer dreigt met een elektrisch stroomstootwapen (een veedrijver) en dat hij met een harde slang en ketting slaande bewegingen maakt naar zijn hond Max. 

BUITENPROPORTIONEEL

Volgens de landelijke politiehondenclub waren deze correcties ‘buitenproportioneel’ en hadden ze ‘geen redelijk africhtingsdoel’. Volgens de officier van justitie was dit dierenmishandeling. Zij stelde dat het dier hard geraakt werd en dat de hond duidelijk wilde vluchten uit angst en door pijn. Een dierenarts bevestigde die conclusie.

Toen de rechter vroeg wat de Boxtelaar zelf vond van de aantijgingen, haalde hij zijn schouders op. Hij raakte de hond volgens hem ‘nauwelijks’ en kon het dier ‘zeker geen pijn hebben gedaan’. Ter verantwoording van zijn strikte opvoedmaatregelen, stelde de man dat Max ‘de lastigste pup was die hij ooit had gehad’. Ook haalde het Steeds Vooruit-lid regelmatig de ingewikkelde relatie aan met de Gemondse buurt. De vereniging werd al meerdere keren beboet voor geluidsoverlast, waardoor de Boxtelse man zich genoodzaakt voelde Max flink te corrigeren wanneer hij blafte.

PASSIE KWIJT

Ondanks dat de videobeelden laten zien dat de man de hond buitensporig straft, is het trainen van politiepups de passie van de Boxtelaar. Hij is al 55 jaar lid van PHV Steeds Vooruit en ging naar eigen zeggen ‘vanaf baby af aan’ met dieren om. Naar aanleiding van de rechtszaak heeft hij besloten zijn hond weg te doen. ,,Dat is het allerergste. Het was mijn lust en leven, mijn alles. Maar nu heb ik overal afstand van gedaan”, sprak de Boxtelaar in de rechtszaal. Doordat de club hem heeft geroyeerd, hadden ze hem – in zijn woorden – ‘net zo goed de nek af kunnen snijden’.

VEEL MEDIA-AANDACHT

De complexe verhouding met de omwonenden is de veroordeelde niet in de koude kleren gaan zitten. Tijdens de zitting verklaarde hij dat hij meermaals anonieme dreigtelefoontjes heeft ontvangen. Voordat hij gisteren vertrok naar de rechtbank, wachtte een buurtbewoner hem op bij zijn tuinpoort, om hem ‘veel plezier’ te wensen. Daarnaast is de zaak breed uitgemeten in de media, waardoor hij en zijn vrouw ‘halve nachten wakker hebben gelegen’. Ook in de rechtszaal waren landelijke media present. 

Dit alles heeft de politierechter meegenomen in haar oordeel. De officier van justitie eiste zestig uur taakstraf of dertig dagen cel, mede gebaseerd op vergelijkbare rechtszaken rondom dierenmishandeling. Het finale oordeel was echter milder, vanwege de ‘dubbele straf’ door alle negatieve aandacht, zoals de advocaat van de veroordeelde man het verwoordde. De raadsman gaf na de zitting aan dat nog niet duidelijk is of zijn cliënt in hoger beroep gaat. (Foto: archief Brabants Centrum).

Afbeelding
Afbeelding