Onduidelijkheid over verkoop van de gebouwen op De Kleine Aarde in relatie tot het legaat Van Cooth, blijft bestaan. (Foto: Peter de Koning).
Onduidelijkheid over verkoop van de gebouwen op De Kleine Aarde in relatie tot het legaat Van Cooth, blijft bestaan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEEL HUISWERK VOOR GEMEENTE BOXTEL

Keuze niet simpeler door aanpassing taxatie DKA

VERVOLG VOORPAGINA

Het terrein en de opstallen van De Kleine Aarde zijn getaxeerd op 1,2 miljoen euro. Voor dat bedrag wil Boxtel het perceel aan het Klaverblad verkopen aan BD Grondbeheer dat het vervolgens zal verpachten aan Plaetse Zuid. Kort nadat dit plan vorige maand in de openbaarheid kwam, klonk vanuit de samenleving kritiek. Het verkoopbedrag zou veel te laag zijn. De advocaat van de gemeente heeft nadien onderzocht of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun, maar zegt dat dit niet het geval is.

Desalniettemin moet er toch een aanpassing komen van het taxatierapport. Waarom werd dinsdag niet helemaal duidelijk. Het is niet zeker of het aangepaste rapport vóór de gemeenteraadsvergadering van 5 oktober beschikbaar is, zo bleek na vragen van onder meer CDA'er Vera Brouns. Het kan dus zomaar zijn dat de fracties 'geblinddoekt' een besluit moeten nemen over de verkoop van het ongeveer drie hectare grote terrein aan het Klaverblad. Het college vraagt dan in feite aan de politici om de grond te mogen verkopen voor de taxatiewaarde terwijl die nog wijzigt. Overigens gaven de beleidsmedewerkers aan geen grote veranderingen in de verkoopwaarde te verwachten. Het college zegde toe dat de raadsleden het nieuwe rapport mogen inzien als het af is. 

Ook een bijlage van het advies door de gemeentelijke advocaat, het scenario als BD Grondbeheer failliet gaat, de financiële afhandeling met stichting De Kleine Aarde en allerlei andere technische vragen die politieke partijen en omwonenden nog beloofden op papier te zetten, kan de gemeente Boxtel nog tegemoet zien. Aangezien de raad het besluit over de verkoop van DKA over twee weken al moet nemen, wacht de gemeente nog een pittige kluif. Of zoals wijkmakelaar Hans Mols, die een deel van de in-gesprekavond in goede banen trachtte te leiden, bondig samenvatte: ,,We hebben nog wat huiswerk te doen..."