Soapstunters haalde dolle capriolen uit. (Foto's: Peter de Koning).
Soapstunters haalde dolle capriolen uit. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELS STRAATTHEATERFESTIVAL LOKT TIENTALLEN BEZOEKERS

Open doekje voor Bockesprongen

LINDA VAN DE WIEL

‘Op hoop van zegen’, ‘Safe’ en ‘WORTELEN in de NaZomer’. Deze en nog meer voorstellingen waren zondag te zien tijdens Bockesprongen. De organisatie van het jaarlijks terugkerende straattheaterfestival had daarmee een klinkend programma in elkaar gedraaid en wist tientallen muziek-, theater- en dansliefhebbers richting het Boxtelse centrum te lokken.

,,Ik heb zin in de voorstelling”. De vijfjarige Lott staat verlegen met moeder Anneke te wachten voor de bibliotheek. ,,Ik treed thuis ook vaak samen met mijn broer Dim en mijn zus Nanna op voor papa en mama. En ik zit op dansles. Ik weet niet precies wat we gaan doen, maar mama en ik hebben naar het toegangskaartje gekeken en we denken dat de voorstelling gaat over het strand.”

Lott had gelijk, want de dertig bezoekers die welkom waren, mochten zich in de bibliotheek op blote voeten als strandjutters door de verschillende ruimtes bewegen, op zoek naar verhalen, minivoorstellingen en knutselwerken. De enthousiaste Lisandra (10) houdt vooral van toneel. ,,Ik ben nooit verlegen of bang op het toneel, wel een beetje zenuwachtig soms. Het enige dat ik er niet leuk aan vind, is er weer af gaan”, lacht ze.

POTJE SPERMA

Waar de voorstelling ‘WORTELEN in de NaZomer’ gericht is op jonge kinderen, is de dansvoorstelling ‘Doe maar niet’ bedoeld voor de oudere basisschooljeugd en leerlingen van het middelbaar onderwijs. De Boxtelse danseres Lotte Timmermans en Lara Knoops brachten het thema ‘Aangeven van grenzen’ op creatieve wijze op de bühne. Minder gevoel voor grenzen wordt getoond tijdens de voorstelling ‘Safe’. Zonder een woord te zeggen wordt op beeldende, herkenbare, hilarische én verdrietige wijze duidelijk hoe het leven van een vrouw in elkaar kán zitten. Vooral de zoektocht naar de perfecte vader voor haar kind wordt op humoristische wijze door de straatartiest vertoond. Met onder meer een opgeblazen ballon én een potje sperma wordt weinig aan de verbeelding overgelaten...

Op de Markt kreeg de fantasie juist alle ruimte. De enorme bubbels die de mensen van Bellentuin en Boxtelse kinderen produceerden, hadden de meest waanzinnige vormen. Het leken soms wel luchtkastelen. Een flodderfeestje voor de jeugd die onder de spetters zat. Het was ook een beetje uitkijken geblazen, de kinderkopjes waren plaatselijk namelijk spekglad van het zeepsop.

SPANNEND

Louis Meister, een van de motoren achter stichting Bockepruik, de organisatie van Bockesprongen, is halverwege de dag tevreden over het verloop van de dag. ,,De eerste voorstelling was al helemaal vol.” Dit wel volgens de geldende coronaregels van een aantal maanden geleden. ,,Om verder te kunnen organiseren, hebben we de destijds geldende maatregelen als uitgangspunt genomen. Dat betekende geen doorlopende programma’s, maar besloten voorstellingen waarvoor gratis kaartjes afgehaald kunnen worden. Hoeveel mensen per voorstelling welkom zijn? Voor binnenvoorstellingen geldt een maximum aantal van dertig bezoekers. Buiten zijn dat er vijftig. We hebben trouwens het geluk dat een tweetal huishoudens de tuin heeft aangeboden. Daar vinden dus ook twee voorstellingen plaats.”

Meister vindt het spannend het evenement op deze wijze vorm te geven. ,,Ik hoop dat veel mensen ondanks de beperkingen de weg naar het festival vinden en er een toffe dag van maken. Of ik een favoriete voorstelling heb? Ik heb ‘Op hoop van zegen’ toevallig al gezien en daar ben ik erg enthousiast over.”

De bellen die deze kinderen produceren, zijn echt enorm. (Foto: Jan Hermens).
De voorstelling Doe maar niet ging over het aangeven van fysieke grenzen.
Lekker flodderen met water en zeep in de bibliotheek tijdens Bockesprongen.
Theatergroep Matrose bracht de klassieker Op hoop van zegen van Herman Heijermans.
De muzikale smid kan in zijn eentje  meerstemmig spelen.