Toof pet Emma Hoppenbrouwers zeehond
Toof pet Emma Hoppenbrouwers zeehond Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE ZEEHOND



Voorleesverhaal | Jetse Offers


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Emma Hoppenbrouwers (4 jaar) Toof Pet op.

Emma bracht een bezoek aan de zeehondencrèche in Pieterburen. Het is een ziekenhuis voor zeehonden. Hier worden zieke en gewonde zeehonden van alle leeftijden opgevangen en verzorgd door mensen die dat leuk vinden om te doen. Door “vrijwilligers”. Als de dieren weer beter zijn worden deze weer in zee teruggezet.
‘Ik zou best wel wat meer van zeehonden willen weten,’ zegt Emma tegen mama Ingrid en ze zet Toof Pet op. Ze pakt de klep van Toof met duim en wijsvinger vast, kijkt naar een foto met een zeehond en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die zeehond heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Emma is ineens een zeehond. Emma ligt nu op een strand met een aantal andere zeehonden. Er komt een zeehond naar haar toe gehobbeld. ’Hallo, ik ben Emma. Wie ben jij?’ vraagt ze aan de zeehond.

‘Ik heet Loeskus,’ antwoordt de zeehond. ‘Was jij het eerste zeehondje dat werd opgevangen in Pieterburen?’ vraagt Emma. ‘Nee, dat was mijn oma. Mijn moeder heeft mij naar mijn oma vernoemd en mij dus dezelfde naam gegeven,’ vertelt Loeskus. ’Wat leuk. Leeft jouw oma nog?’ vraagt Emma. Loeskus krijgt een traantje in haar ogen. ‘Nee, oma Loeskus kwam een keer niet terug toen ze op vis ging jagen. Ze was toen al heel oud. Al meer dan dertig jaar oud.’

‘Veel ouder worden zeehondenvrouwtjes niet,’ zegt Toof ‘Mannetjes worden minder oud. Maar een jaar of vijfentwintig.’
‘Liggen jullie hier vaak op het strand?’ vraagt Emma. ’Bij eb gaan wij op het strand uitrusten. Bij vloed gaan wij zwemmen en jagen,’ vertelt Loeskus. Toof vertelt dat bij eb het water niet diep is en er zandbanken ontstaan. Dat zijn strandjes in het water. Als het vloed is, staat het water hoog en zijn de strandjes onder water. ‘En dan gaan jullie jagen?’ vraagt Emma. Loeskus knikt. ‘Yep, op vis. Maar we lusten ook wel zeeslakken, kreeftjes, inktvissen en wulken.’ ‘Wat zijn wulken?’ vraagt Emma. ‘Dat zijn schelpdieren in de vorm van een horentje,’ antwoordt Loeskus ‘Best lekker.’
‘Heb jij broertjes en zusjes?’ vraagt Emma. ‘Jij wil best veel weten, hè? Ja, mijn moeder krijgt elke zomer een zeehondenpup. Soms een tweeling. Als ik drie of vier ben ga ik ook trouwen en dan krijg ik ook elk jaar een puppy,’ zegt Loeskus.

‘Zeehonden laten hun puppy wel eens alleen,’ vertelt Toof. ‘Zo’n verlaten zeehondje noemen ze een “huiler”.’ ‘Komt de mama zeehond dan niet terug?’ vraagt Emma. ‘Niet altijd,’ legt Loeskus uit ‘Een moeder wordt wel eens opgegeten door een haai. Dat is onze vijand hier.’ ‘Gelukkig worden veel van deze huilers opgevangen in zeehondencrèches,’ zegt Toof. ‘Er zijn er meer, niet alleen in Pieterburen.’ Toof vertelt verder dat zeehonden ook in andere delen van de wereld leven. Bijvoorbeeld in de buurt van de Noordpool. Daar zijn niet alleen haaien, maar ook orka’s en ijsberen, die op zeehonden jagen. Een ander gevaar voor de zeehonden is vies zeewater. Mensen storten steeds meer vuil in zee, waardoor zeehonden ziek worden en dood gaan. Daar moeten mensen mee stoppen.
Emma heeft nu snorharen en wenkbrauwen, waarmee ze goed kan voelen. Ze kan ook goed ruiken. Haar huid bestaat uit een dikke vetlaag waarop korte haartjes groeien. Een zeehond vindt het niet fijn om geaaid te worden.

‘Kom, het is weer vloed. Ik heb honger,’ zegt Loeskus. Ze hobbelt het water in. Emma hobbelt ook het water in, maar Loeskus is al verdwenen.

‘Uitrusten doen zeehonden samen, maar jagen doen ze het liefst alleen,’ vertelt Toof.


Emma kan heel snel zwemmen door haar staartvin snel op en neer te bewegen. Ook kan ze heel diep duiken. Tot wel honderd meter diep. Ze vangt een paar haringen, die ze heerlijk opeet.
‘Pas op, Emma. Daar zwemt een haai,’ roept Toof ‘Doe mij af!’

Emma schrikt. Ze springt hard boven het water uit en Toof vliegt van haar kop. PATS BOEM! ‘Mama, het was zó leuk om een zeehond te zijn,’ roept Emma vrolijk.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.