Het bord naast de Van Coothhoeve is duidelijk: hier is ruimte voor iets nieuws. (Foto: Peter de Koning).
Het bord naast de Van Coothhoeve is duidelijk: hier is ruimte voor iets nieuws. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Financiën Kleine Aarde blijven vooralsnog mistig

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De emoties liepen dinsdag hoog op tijdens de zogeheten in-gesprekavond van de gemeenteraad over het nieuwste plan voor De Kleine Aarde (DKA). De bijeenkomst over Plaetse Zuid van de Herenboeren was informatief bedoeld, maar de financiële afwikkeling van de laatste tien jaar riep veel nieuwe vragen op. Terwijl de fracties 5 oktober moeten beslissen over de verkoop. 

Buurtbewoners Joost en Marjon Schellekens, Reinier Eekelaar, Dionne Posthumus en haar partner en Anneke Miedema trokken fel van leer tegen het handelen van de gemeente. De matige uitleg over de financiën sinds het vroegere milieueducatiecentrum de deuren eind 2010 sloot, hielp niet om de gemoederen te bedaren. Zo bleef onduidelijk hoe is omgegaan met het legaat Van Cooth. 

Het college van B en W wil het terrein en de gebouwen aan het Klaverblad verkopen aan BD Grondbeheer. De opbrengst zou worden toegevoegd aan de algemene reserve van het financieel noodlijdende Boxtel. Volgens de voorwaarden, die aan de ruim een eeuw geleden ontvangen erfenis zijn verbonden, moet de opbrengst echter worden gestort in het legaat. B en W vinden van niet. Want ooit zijn de gebouwen op de balans van de gemeente terechtgekomen. Waarom en wanneer? Dat weet niemand meer. ,,Dit maakt de kwestie nóg ingewikkelder”, zei Rob Kuppens van oppositiepartij VVD. Het is logisch dat de inkomsten van ál het vastgoed naar het legaat gaan, vindt Vera Brouns (CDA). 

NOG COMPLEXER

Om het nog complexer te maken: enkele jaren geleden werden de Van Coothhoeve en de voormalige moestuin verkocht aan woonstichting Joost. De opbrengst daarvan stopte de gemeente juist wél weer in het legaat. Zo dekte zij het exploitatieverlies vanaf 2011.

Een en ander veroorzaakte dinsdag verwarring alom en de financieel beleidsmedewerker bleek niet in staat helderheid te verschaffen. Hij moest een spervuur aan vragen van de omwonenden en politici beantwoorden. Burgemeester Ronald van Meygaarden sprong zelfs in de bres springen voor zijn ambtenaar.

De politici waren niet negatief over Plaetse Zuid. Stefan de Nijs van coalitiepartij Combinatie95 was daarin het stelligst en gaf aan vertrouwen te hebben in het initiatief van Herenboeren. Andere partijen hadden duidelijk moeite met het feit dat de financiële afwikkeling door mist blijft omgeven. Het CDA denkt met de huidige stukken het voorstel niet te kunnen steunen. Vanuit de oppositie willen ook D66 en VVD meer antwoorden en dat gold evenzeer voor coalitiepartij Balans. Fractievoorzitter Gerlof Roubos gaf wel aan dat zijn partij de kaarten nog op de borst houdt over het raadsvoorstel. Overigens zou Roubos de avond voorzitten, maar als partner van bezwaarmaker Miedema zag hij daar van af. Zij benadrukte na afloop vanuit eigen beweging haar visie te geven. Wethouder Désiré van Laarhoven riep op alle vragen naar haar te sturen.

TAXATIES

Het terrein en de opstallen van De Kleine Aarde zijn getaxeerd op 1,2 miljoen euro. Voor dat bedrag wil Boxtel het perceel aan het Klaverblad verkopen aan BD Grondbeheer dat het vervolgens zal verpachten aan Plaetse Zuid. Kort nadat dit plan vorige maand in de openbaarheid kwam, klonk vanuit de samenleving kritiek. Het verkoopbedrag zou veel te laag zijn. De advocaat van de gemeente heeft nadien onderzocht of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun, maar zegt dat dit niet het geval is.

Desalniettemin moet er toch een aanpassing komen van het taxatierapport. Waarom werd dinsdag niet helemaal duidelijk. Het is niet zeker of het aangepaste rapport vóór de gemeenteraadsvergadering van 5 oktober beschikbaar is, zo bleek na vragen van onder meer CDA’er Vera Brouns. Het kan dus zomaar zijn dat de fracties ‘geblinddoekt’ een besluit moeten nemen over de verkoop van het ongeveer drie hectare grote terrein aan het Klaverblad. Het college vraagt dan in feite aan de politici om de grond te mogen verkopen voor de taxatiewaarde terwijl die nog wijzigt. Overigens gaven de beleidsmedewerkers aan geen grote veranderingen in de verkoopwaarde te verwachten. Het college zegde toe dat de raadsleden het nieuwe rapport mogen inzien als het af is. 

PITTIGE KLUIF

Ook een bijlage van het advies door de gemeentelijke advocaat, het scenario als BD Grondbeheer failliet gaat, de financiële afhandeling met stichting De Kleine Aarde en allerlei andere technische vragen die politieke partijen en omwonenden nog beloofden op papier te zetten, kan de gemeente Boxtel nog tegemoet zien. Aangezien de raad het besluit over de verkoop van DKA over twee weken al moet nemen, wacht de gemeente nog een pittige kluif. Of zoals wijkmakelaar Hans Mols, die een deel van de in-gesprekavond in goede banen trachtte te leiden, bondig samenvatte: ,,We hebben nog wat huiswerk te doen...”

OP DE FOTO: Onduidelijkheid over verkoop van de gebouwen op De Kleine Aarde in relatie tot het legaat Van Cooth, blijft bestaan. (Foto: Peter de Koning).