Impressie van de cursus valpreventie die drie jaar geleden werd gehouden in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. (Foto: Liesbeth Schrover, GGD).
Impressie van de cursus valpreventie die drie jaar geleden werd gehouden in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. (Foto: Liesbeth Schrover, GGD). Foto: eigen collectie

Met speciale week extra aandacht voor valpreventie voor ouderen

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Vallen vormt een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Het is de belangrijkste oorzaak van letsel bij deze groter wordende doelgroep. Iedere vier minuten wordt een 65-plusser in een ziekenhuis opgenomen vanwege een val. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal opnamen op de spoedeisende hulp na een val stijgt met 47 procent tot 2050. 

Maandag 27 september start de landelijke Week van de Valpreventie. ,,Een mooi moment om het risico van vallen weer eens onder de aandacht te brengen”, vertelt Diny Stolvoort. De Boxtelse gerontoloog zet zich sinds haar pensionering nadrukkelijk in voor een lokaal ouderenbeleid. Dat doet zij op uiteenlopende manieren. Valpreventie is een van de onderdelen die volgens haar aandacht moet krijgen. 

,,Het probleem in Boxtel is dat valpreventie nu te veel afhankelijk is van vrijwilligers. Ik zou graag zien dat het wordt opgenomen door het Buurtsportwerk, dan is dit onderwerp geborgd voor de toekomst. Ik ga daarover nog in gesprek met de wethouder”, vertelde Stolvoort gisteren.

AFNAME SPIERMASSA

Een van de vrijwilligers die zich inzet voor valpreventie is Marjo Roelofs. Dat doet zij onder meer tijdens de tweewekelijkse Kwiekroute in de wijk Selissenwal, maar ook in de generatietuin bij de Kinderboerderij en in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. ,,Weet je dat je vanaf je 25e elk jaar een procent spiermassa inlevert? Dus 80-plussers hebben nog maar de helft over. De teruggang gaat echter zó geleidelijk dat ouderen het nauwelijks merken. Door te werken aan een betere balans én aan krachttraining te doen kunnen ouderen langer zelfstandig blijven”, geeft Roelofs aan. Stolvoort knikt: ,,Maar het helpt ook om voldoende eiwitten in te nemen. Iemand die meedoet aan de diverse trainingen in Boxtel kan qua spierkracht zomaar tien jaar jonger worden.”

FITHEIDSTEST

In oktober vindt in Boxtel de jaarlijkse fitheidstest voor senioren weer plaats; zo’n duizend 70-plussers worden geselecteerd en ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. ,,Op die testdag blijkt telkens weer hoe weinig ouderen zich bewust zijn van het belang van een goede balans. Een val kan een heel grote impact hebben op hun leven. Vaak leveren ze veel kwaliteit van leven in na een val”, aldus Stolvoort. Roelofs vult aan: ,,De meeste valpartijen gebeuren thuis. Door het gemak van bijvoorbeeld een sta-op-stoel wordt best wel veel kwetsbaarheid verhuld.”

Stolvoort wijst op een recent verschenen rapport waarin staat te lezen dat onze gezondheidszorg op de huidige wijze niet houdbaar is. Niet financieel, maar ook niet qua medewerkers. Preventie is een van de middelen om de zorgverlening te ontlasten. 

OP DE FOTO: Impressie van de cursus valpreventie die drie jaar geleden werd gehouden in het Hobbycentrum aan de Baroniestraat. (Foto: Liesbeth Schrover, GGD).