Jo Senders- van den Aker wordt maandag 27 september honderd. Haar eeuwfeest viert ze in wijkhuis Simeonshof waar ze sinds een jaar woont.
Jo Senders- van den Aker wordt maandag 27 september honderd. Haar eeuwfeest viert ze in wijkhuis Simeonshof waar ze sinds een jaar woont. Foto: Henk van Weert

Feest in Simeonshof: Jo blaast 100 kaarsjes uit

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Tot precies een jaar geleden woonde ze nog zelfstandig in een appartementje van Ten Brueckelen aan de Annastraat. Na een val betrok Jo Senders- van den Aker een kamer in het aanpalende wijkhuis Simeonshof. Daar blaast de rasechte Boxtelse vandaag honderd kaarsjes uit op haar verjaardagstaart.

Jo praat honderduit en pakt me bij mijn arm. Ze buigt voorover en zegt: ,,Ik krijg hier elke dag een aspirientje. Dat is blijkbaar goed voor me. Maar weet je? Ik heb verder nog nooit medicijnen geslikt.” Oud worden lijkt bijna vanzelfsprekend voor Jo en het ‘gedoe’ over de honderdste verjaardag vindt ze allemaal maar niks. Toch onttrekt Jo zich niet aan de feestelijkheden in Het Binnenhof, de recreatiezaal van het wijkhuis. Die zijn op touw gezet door familie en bekenden samen met het team van Simeonshof. ,,Ik laat het over me heen komen. Het is leuk dat ze het willen doen, maar echt: voor mij had het allemaal niet gehoeven.”

Jo is de eenvoud zelve. ,,Ik heb het hier goed. En dat was ook zo toen we moesten verhuizen naar Liduina.” Ze steekt haar vinger op. ,,Hoor je die boormachines? Er wordt hier nog steeds volop gewerkt. Vanwege de verbouwing moesten we hier tijdelijk weg. Sinds enkele weken zijn we terug en het is heel mooi geworden. En we eten nu met de bewoners in de gezamenlijke huiskamer op de afdeling, best gezellig. Eerst ging ik beneden, naar het restaurant, maar regelmatig at ik ook op mijn eigen kamer. Nu heb ik wat meer contact met de andere mensen.” Op de vraag wat ze het lekkerst vindt, haalt Jo haar schouders op. ,,Ach, het maakt me niets uit. Ik ben een hèndige eter en maak altijd mijn bordje leeg. Toch?” 

De eeuweling kijkt vragend naar haar schoondochter, die instemmend knikt. Joke (73) was getrouwd met Jan, de enige zoon van Jo die een jaar of tien geleden plots overleed. ,,Mijn schoondochter werd op dezelfde leeftijd weduwe als ik, we waren allebei 62 toen we er alleen voor kwamen te staan.” De Boxtelse trouwde in 1944 met Chris Senders. 

CAFÉ ‘T KLAVERBLAD

,,Ik ben de op een na oudste uit een gezin met zes kinderen. Mijn ouders runden café ‘t Klaverblad aan de oude Nieuwstraat”, vertelt Jo. Het etablissement stond in de buurt van De Kleine Aarde en werd afgebroken bij de ontwikkeling van de woonwijk Oost. ,,Mijn oudste broer Piet overleed jong. Zus Miet en broer Harrie zijn er ook niet meer. De twee jongsten nog wel: onze Thé en ons Cis.” Jo heeft goede herinneringen aan haar jeugd in die Nieuwstraat. ,,Als ik ‘s nachts niet kan slapen noem ik alle namen op van de toenmalige bewoners. Ik ken ze nog allemaal. Goei mensen, maar veul erremoei.”

Het langst woonde Jo echter aan de Veldakkerstraat aan de andere kant van Boxtel. ,,Een fijne buurt. Ik heb er een plezierige tijd beleefd. Maar hier in Simeonshof is het ook prima. Regelmatig komen er mensen op bezoek. Zoals Chris Verhoeven, mijn oude buurman van Ten Brueckelen en Gerard Veroude, die in Smalwaterhof woont. Zij helpen me met van alles en nog wat en daar ben ik blij mee. Want ja, ik kan mijn schoondochter toch niet álles laten doen?” De bijna honderdjarige Jo raakt niet snel uitgepraat. Ze vertelt zó enthousiast dat haar koffie koud is geworden. Lachend: ,,Och, dat is niet zo erg. Dan hoef ik niet meer te blazen.”

OP DE FOTO: Jo Senders viert vandaag haar 100e verjaardag met schoondochter Joke en kleinzonen Christian en John en hun gezinnen. En natuurlijk de medebewoners. De medewerkers van Simeonshof hebben de voorbereidingen getroffen. Bovendien komt de burgemeester een paar dagen later op bezoek om te feliciteren. (Foto: Henk van Weert).