De ambulancedienst kan extra voertuigen en medewerkers gebruiken, zodat ze ook in de toekomst snel paraat is bij calamiteiten. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018).
De ambulancedienst kan extra voertuigen en medewerkers gebruiken, zodat ze ook in de toekomst snel paraat is bij calamiteiten. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018). Foto: Annelieke van der Linden

Ambulancedienst heeft baat bij sterk AED-netwerk

Algemeen Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Een tekort aan ambulances en personeel. Het is intussen een bekend probleem in Nederland, zo ook bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) die actief is in de regio waar Boxtel onder valt. Maar dat daardoor de norm van aanrijtijden van vijftien minuten niet wordt gehaald, plaatste relatiebeheerder Caspar van den Brandt dinsdag in perspectief. ,,Qua overschrijdingen hadden we ‘t slechter verwacht.”

De aanrijtijd voor een ambulance met spoed voor levensbedreigende situaties bedraagt vijftien minuten, de zogenoemde A1-ritten. Het streven is om in 95 procent van de gevallen binnen die tijd ter plekke te zijn. Die norm wordt in Boxtel al enkele jaren niet gehaald, maar in bijna geen enkele gemeente is dat het geval: alleen ‘s-Hertogenbosch en Uden vielen in 2020 binnen de marge. 

KWALITEIT

Volgens de vertegenwoordiger van de RAV, die naast Brabant-Noord ook de ritten voor Midden- en West-Brabant organiseert, is de vijftienminutengrens echter vooral een financieringsnorm: zorgverzekeraars bekostigen de dienst en kunnen zo de prestaties meten. ,,Als we het hebben over de kwaliteit van zorg, zou je de zesminutengrens moeten hanteren.”

Bij een hartstilstand bijvoorbeeld nemen de levenskansen van de patiënt enorm toe wanneer de eerste zorg binnen zes minuten wordt verleend. En een van de belangrijkste oplossingen daarvoor is een sterk AED-netwerk, stelt Van den Brandt. ,,Daar zijn we ontzettend blij mee. Het klinkt misschien bot, maar als een patiënt met een hartstilstand moet wachten op een ambulance, gaat-ie dood. Sinds de komst van de AED’s schieten de cijfers de goede kant op.”

De grens van zes minuten is voor ambulances vaak een utopie. Sowieso zijn drie minuten nodig voordat de melding is verwerkt en de ambulance kan aanrijden. Door de methode Directe Inzet Ambulance (DIA) werd er al wat tijdswinst geboekt bij de meldkamer. Als er een bericht komt van een levensbedreigende situatie, stelt de meldkamer alleen het adres vast waar een ambulance naartoe moet. 

Maar tijdens corona was DIA niet mogelijk. Controleren of er sprake was van corona bij een patiënt, het aan- en uittrekken van beschermingsmiddelen en het schoonmaken en luchten van het voertuig als iemand met Covid-19 werd vervoerd: het kostte allemaal extra tijd in 2020. Maar in Boxtel viel de impact daarvan nog mee, stelde Van den Brandt: ,,In 2019 waren we in 90,9 procent van de gevallen binnen het kwartier aanwezig, in 2020 ging het om 89,4 procent. Dit komt vermoedelijk ook doordat Boxtel een ambulancepost heeft.” Bovendien, de overschrijdingen in 2021 dalen relatief gezien vooralsnog licht. 

ZIEKENHUIZEN

Dat de aanrijtijd voor de RAV echter onder druk staat, is een gegeven dat ook al voor corona speelde. Voor de instroom van ambulancebroeders was de organisatie eerst afhankelijk van zorgpersoneel dat via ziekenhuizen werd opgeleid. ,,Maar die vijver raakte helemaal leeg”, aldus Van den Brandt. De dienst is daarom zelf een opleiding gestart die achttien maanden duurt, maar krijgt het personeelstekort één-twee-drie niet opgelost.

OP DE FOTO: De ambulancedienst kan extra voertuigen en medewerkers gebruiken, zodat ze ook in de toekomst snel paraat is bij calamiteiten. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018).