Vrijwilligers leggen de vloer van de tent die bij Pius X komt te staan. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Vrijwilligers leggen de vloer van de tent die bij Pius X komt te staan. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Steunpunt komt met bedankje naar de vrijwilligers toe

Algemeen Liempde (c) Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Inwoners die zich in de kernen en wijken van de gemeente Boxtel vrijwillig inzetten voor een organisatie of vereniging, krijgen binnenkort een hart onder de riem gestoken. Om grote groepen te voorkomen en iedereen de kans te geven zijn of haar presentje op te komen halen, zijn er een aantal bijeenkomsten gepland. Donderdagavond 23 september is de eerste in De Kleine Aarde in het bijzijn van wethouder Fred van Nistelrooij.

Het initiatief komt vanuit het Boxtelse vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de gemeente Boxtel. Alle verenigingen en organisaties hebben een uitnodiging ontvangen waarmee vrijwilligers zich aan kunnen melden voor een van de bijeenkomsten. 

Coördinator Svenja Kuipers van het Vrijwilligerssteunpunt Boxtel legt uit: ,,We krijgen vaak te horen dat vrijwilligers het fijn vinden als zij waardering krijgen vanuit de gemeente. Twee jaar geleden hebben we dat gedaan op een centrale plek in de spiegeltent in park Stapelen, maar nu wilden we graag naar de mensen toe. Natuurlijk ook met het oog op de coronamaatregelen, maar ook om zo meer mensen te kunnen ontmoeten in hun eigen wijk of dorp.” 

Volgens de coördinator houden vrijwilligers de samenleving gezond en veerkrachtig. ,,Wat zij doen, doen ze goed en dat waarderen wij. Daarom zetten we alle vrijwilligers in het zonnetje en biedt de gemeente hen een kleine attentie aan.” 

OPZET

Verspreid over de dorpen en in de Boxtelse wijken krijgen vrijwilligers op verschillende momenten de mogelijkheid om het presentje op te halen. Ook is er de mogelijkheid om wat te drinken en in contact te komen met andere vrijwilligers. ,,Iedereen die zich vrijwillig inzet voor de medemens, de samenleving, natuur of een club is welkom”, aldus Kuipers. 

Voor de spreiding van de bijeenkomsten is gekozen omdat tijdens het organiseren er nog strengere coronamaatregelen golden met betrekking tot grotere groepen. Hoewel de regels vanaf zaterdag 25 oktober flink versoepelen, blijft het vrijwilligerssteunpunt zich aan haar opzet houden. 

BIJEENKOMSTEN

De vrijwilligers in de wijken Selissenwal en Centrum-Breukelen zijn zaterdag 9 oktober aan de beurt. Zij kunnen respectievelijk tussen 10.00 en 13.00 in gemeenschapshuis De Walnoot aan het Reginahof of tussen 15.00 en 18.00 uur in Sint-Ursula aan de Baroniestraat terecht. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan tot vrijdag 1 oktober.

Zaterdag 23 oktober zijn de bijeenkomsten voor Liempde en de Boxtelse wijk Oost. Dan kunnen vrijwilligers tussen 10.00 en 13.00 uur in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd en tussen 15.00 en 18.00 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel terecht. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan tot vrijdag 15 oktober.

Voor de vrijwilligers van Lennisheuvel en Esch, respectievelijk bij boerderijterras Jacobushof en in dorpshuis De Es zoekt het steunpunt nog naar een nieuwe datum. De wijk Munsel-Selissen is vanavond dus al aan de beurt.

Het is overigens niet zo dat vrijwilligers zich alleen aan kunnen melden in de wijk of het dorp waar zij wonen. Kuipers: ,,Mocht de beoogde datum of tijd niet uitkomen, dan zijn zij ook welkom op de andere bijeenkomsten. Daarnaast is het ook mogelijk om de attentie op een ander moment bij Sint-Ursula op te halen.” Wethouder Van Nistelrooij heeft al aangegeven bij alle waarderingsmomenten aanwezig te zijn.

AANMELDEN

De presentjes zijn alleen voor mensen die zich ook echt als vrijwilliger inzetten voor (muziek/sport)verenigingen en niet voor hen die alleen contributie betalen.

Wie de attentie op een van de bijeenkomsten wil ophalen kan zich aanmelden middels een formulier. Dat is te vinden bij de balie van Sint-Ursula of op www.vrijwilligersboxtel.nl. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: info@vrijwilligerswerkboxtel.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.

OP DE FOTO: Inwoners zetten zich op allerlei manieren op vrijwillige basis in. Dat kan op beperkte basis zijn, maar ook regelmatig. Zo zijn de vrijwilligers op de foto van judoclub Liempde bezig met het opbouwen van een tent. Die werd naast trainingslocatie Pius X geplaatst zodat de leden hun sport konden blijven beoefenen in coronatijd. (Foto: Bas van den Biggelaar).