José en Henk Voermans-Hoeijmakers zijn vrijdag 24 september vijftig jaar getrouwd.
José en Henk Voermans-Hoeijmakers zijn vrijdag 24 september vijftig jaar getrouwd. Foto: Henk van Weert

José en Henk: 50 jaar dolgelukkig met elkaar

Algemeen Nieuws (c)

Ze kenden elkaar al lang voordat ze verkering kregen. Logisch, want hun beide families kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer. En ook toen Henk Voermans uit Boxtel en José Hoeijmans uit Best elkaar als jonge twintigers ontmoetten in het uitgaansleven, was het nog niet meteen aan. ,,Aanvankelijk was onze relatie een beetje los-vast”, grinnikt José. Henk knikt: ,,Dat verhinderde echter niet dat we nu al een halve eeuw een gelukkig echtpaar vormen.” 

In aanloop naar hun gouden huwelijksjubileum op vrijdag 24 september hebben ze het er nog eens samen over gehad. ,,Het was niet zo dat opeens de vonk oversloeg. Op een gegeven moment hadden we ‘gewoon’ verkering”, denkt Henk die vorige week 75 werd. José, twee jaar jonger, kwam met vriendinnen uit Best wel eens in discotheek ‘t Voske aan de Esschebaan in Boxtel. Henk ging ook regelmatig uit in Eindhoven. ,,En op beide plekken kwamen we elkaar tegen”, weet José.

Het koppel haalt herinneringen op in het penthouse van appartementencomplex De Rechter aan de Alidade in Boxtel. Daar streken Henk en José veertien jaar geleden neer. Vanaf hun balkon wijzen ze naar Hoogheemflat Leeuw in hun ‘achtertuin’. Daar betrokken ze als kersvers gehuwden na twee jaar verkering in 1971 een flatje. ,,Henk werkte als verwarmingsmonteur en ik runde het postagentschap in een noodgebouwtje van de Spar. Dat was nog voordat winkelcentrum Oosterhof verrees”, vertelt José. Na vijf jaar Hoogheem verkaste het paar naar de Esschebaan waar de zonen Alex, Michiel en dochter Marieke werden geboren. ,,Het was een oud huisje, maar we hebben er een heerlijke tijd beleefd”, zegt Henk. Later woonde het gezin nog elf jaar aan de Hobbendonkseweg. 

MOTORFIETS EN KRUISBOOG

Totdat ze met pensioen ging, werkte José in het restaurant van het Liduinaziekenhuis. Henk runde vanaf de jaren tachtig samen met broer Antoon een installatiebedrijf. Bovendien was hij ruim 33 jaar actief bij de vrijwillige brandweer en is hij vanaf de oprichting lid van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Daar ontpopte hij zich als een succesvolle kruisboogschutter. 

Nog steeds trekt Henk hij er ook graag op uit met de motor, onder meer als lid van de Boxtelse Oude Motoren Club. Trots toont hij zijn Honda C77 ‘Dream’ uit 1961. ,,Maar die komt alleen uit de stalling bij mooi weer. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er ook niet écht lekker op zit.” Lachend: ,,Hij is gebouwd voor Japanners en dus wat te laag voor mij. Ik pak liever mijn andere motorfiets. Ook een Honda, maar dan een CB500 uit 1975. Vorige week ben ik er nog mee wezen toeren. Heerlijk!” 

José gaat niet vaak mee op die tochtjes, maar met haar man boekt ze wel met enige regelmaat een hotelletje om vervolgens lekker samen te gaan fietsen. ,,En”, zo glundert ze, ,,we genieten natuurlijk volop van onze vier kleindochters.”

OP DE FOTO: José en Henk Voermans genieten dagelijks van hun riante uitzicht over hartje Boxtel. Ze hebben het prima naar hun zin op de bovenste verdieping van appartementencomplex De Rechter aan de Alidade. (Foto: Henk van Weert).