DVG-speler Tijn van Heertum in duel met Thomas Vorstenbosch van Irene. De Liempdenaren wonnen  de bekerwedstrijd met 1-3. (Foto: Hans Verberk).
DVG-speler Tijn van Heertum in duel met Thomas Vorstenbosch van Irene. De Liempdenaren wonnen de bekerwedstrijd met 1-3. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

Voetbalteams staan te popelen om aan nieuwe competitie te beginnen

Algemeen Nieuws (c) Sport & Gezondheid (c)

De voetbaljaargang 2020-2021 wil iedereen zo snel mogelijk vergeten. De coronacrisis zorgde ervoor dat alle amateurcompetities vroegtijdig werden stilgelegd. Zondag 26 september klinkt het eerste fluitsignaal voor de nieuwe competitie. Brabants Centrum maakte een rondje langs de velden en peilde de verwachtingen bij derdeklassers ODC en DVG, vierdeklassers RKSV Boxtel en Essche Boys en vijfdeklassers Irene en LSV.

In de derde klasse C ontmoeten ODC en DVG elkaar, in de vierde klasse G kruisen Boxtel en Essche Boys de degens en in de vijfde klasse C stuiten Irene en LSV op elkaar. Zes heerlijke derby’s die het nieuwe seizoen nog aantrekkelijker maken en extra publiek naar de sportparken zullen lokken.

ODC

Piet Drijvers is een nieuw gezicht bij derdeklasser ODC. Na een lange carrière als speler en coach bij Nemelaer in zijn woonplaats Haaren en zeven jaar trainerschap bij Oirschot Vooruit, staat Drijvers nu voor de tricolores. Hij startte met open vizier; zijn team zag hij in de afgelopen voetbaljaargang amper spelen. ,,Het is een jonge groep enthousiaste voetballers die er een mooi seizoen van wil maken”, meent Drijvers. Hij tempert de hoge verwachtingen die soms worden geuit. ,,ODC heeft een jeugdige selectie. Veel ervaren spelers hebben een stapje teruggedaan, tal van nieuwkomers zijn vanuit JO19 doorgestroomd. Het is mijn taak een solide elftal te smeden. Na twee maanden zie ik veel inzet en enthousiasme. Dat moeten we omzetten in prestaties.” 

En dat kan lastig worden, vermoedt Drijvers. Hij zag zijn team zondag, na een bekerremise tegen Essche Boys en verlies tegen Audacia, ruim winnen van LSV. ,,ODC is ingedeeld in een klasse met prachtige én pittige tegenstanders. In de eerste competitieduels spelen we tegen titelkandidaten en moeten we aan de bak. Dat kan goed uitpakken, maar we moeten niet zenuwachtig worden als het even tegenzit. Onze ambitie? Lekker meedoen, uit de degradatiezone blijven en een periodetitel pakken.” 

DVG

,,Ik ben heel erg benieuwd waar we staan”, zegt Henri van den Braak uit Oisterwijk. De oefenmeester van DVG begint aan zijn tweede seizoen bij de Liempdenaren. ,,We hebben pakweg vijftien maanden niet gevoetbald, dus het is even afwachten. In de beker hebben we wisselvallig gepresteerd, dus ik kijk uit naar de eerste competitiewedstrijd. Het zal pittig worden.” Van den Braak, die zijn trainersloopbaan in 1997 begon bij DVG, wil de coronajaargang snel vergeten. ,,We hebben twee wedstrijden gespeeld, twee andere duels gingen niet door vanwege besmettingen bij de tegenstander. Verder hebben we getraind toen dat in viertallen mocht. Ook heb ik me beziggehouden met JO17. Die leeftijdsgroep mocht wél trainen.”

DVG mist Bas van Houtum - vertrokken naar DVG 3 - en Bas Smulders, die overstapte naar eersteklasser EFC. ,,Het vertrek van Smulders is een aderlating omdat hij mijn verlengstuk in het veld was. Ik ben blij met de talenten die vanuit JO19 zijn doorgestroomd. Ik heb zin in de derby’s met ODC, SCG ’18 en Zwaluw VFC.” Van den Braak is blij dat er weer gevoetbald wordt. ,,Voetbal is zoveel meer dan het spelletje. Het draait ook om het sociale aspect: elkaar ontmoeten. In Liempde is de gezelligheid helemaal terug.”

RKSV BOXTEL

Frank van Oers is in de zomer begonnen aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van vierdeklasser RKSV Boxtel. ,,Ik hoop na twee niet-afgeronde seizoenen nu eens een volledige competitie te kunnen afwerken”, vertelt de in Boxtel geboren en getogen oefenmeester. ,,In mijn eerste jaar gooide corona na zeventien wedstrijden roet in het eten, vorig jaar was het na drie duels klaar. We zijn blijven trainen, vooral in viertallen. Prima om in conditie te blijven, maar natuurlijk geen echte voetbaltraining.”

Van Oers vertelt dat zijn team kampt met de nodige blessures, waardoor hij gehavend aan de nieuwe competitie begint. ,,Mijn selectie is niet zo heel breed, maar gelukkig kan ik ook een beroep doen op JO19-1. Als iedereen straks fit is, moet het mogelijk zijn om in het linker rijtje te eindigen.” De trainer, die in de jeugd bij ODC speelde, verkaste naar Wilhelmina ’26 en daarna koos voor de Munselploeg, zag drie spelers vertrekken. ,,Daar staat de komst van vijf talenten uit JO19-1 tegenover.”

Nulandia, Wilhelmina en SC Elshout zijn in de ogen van Van Oers de sterkste opponenten. ,,Nu start ik nog elke week met een ander basisteam. Maar als iedereen straks hersteld is, moet de top vijf haalbaar zijn.”

ESSCHE BOYS

,,We maken ons op voor een competitie in een sterke klasse”, voorspelt Léon van Wanrooij. De coach uit Schijndel begint aan zijn vierde seizoen bij Essche Boys en voelt zich thuis bij de blauw-witten. ,,We hebben er zin in, de kantine zit lekker vol en het voetbalplezier is terug. Maar aan voorspellingen durf ik me nog niet te wagen. Natuurlijk willen we met Essche jongens goed presteren en azen we het liefst op de titel, maar ik denk dat bijvoorbeeld Nulandia een maatje te groot is.”

Van Wanrooij betreurt dat Essche Boys zondag uit het bekertoernooi is gewipt. ,,We hadden zomaar kunnen winnen van Audacia, maar we scoren niet. Toen de tegenstander op 0-1 kwam, knapte er iets en verloren we. Ik ben al twintig jaar trainer en mijn doel is altijd helder: promoveren. Natuurlijk wil ik dat met Essche Boys ook, maar dan is doelpunten maken een vereiste. Pas na enkele wedstrijden zien we waar we staan.”

De coach is blij dat Essche Boys de coronaperiode creatief én energiek is doorgekomen. ,,Ik ben met de hele selectie gaan tennissen bij d’Oggelen. Daarna heb ik elke week een spellencircuit aangeboden waaraan fanatiek is meegedaan. Voor de zomervakantie hebben we geoefend tegen Irene. Een mooie afsluiting van een bizarre periode.”

IRENE

Coach Michael van de Wal uit ’s-Hertogenbosch begint aan zijn vijfde seizoen bij Irene. Met assistenten Daniël van de Wal en Pascal van den Brand maakt hij zich op voor een mooie voetbaljaargang waarin de hoofdmacht van de Gemondse club wil oogsten. ,,We hebben met elkaar onze ambities uitgesproken en gaan voor promotie naar de vierde klasse”, zegt Van de Wal. ,,Sowieso willen we bovenin eindigen. Dat moet lukken omdat ons team bestaat uit echte voetbalfreaks.”

Hoewel de bekercompetitie niet helemaal volgens plan verliep, zag de ‘prestatietrainer’ lichtpuntjes. ,,We hebben nipt verloren van Ollandia en Boskant, maar we waren in staat de tegenstander flink onder druk te houden. Ik ben blij dat onze groep bijeen is gebleven en ik bejubel de terugkeer van Nick Vliegenthart. In de coronaperiode hebben we doorgetraind en zijn we fit gebleven. Daarmee laten we zien dat we echt iets willen neerzetten in Gemonde.”

Van de Wals voetbalwortels liggen bij Wilhelmina en SCI. ,,Toen ik begon bij Irene beschikte ik over een kleine groep. Ik was bij wijze van spreken blij als ik elf spelers kon opstellen. Nu staan meer dan twintig spelers te trappelen om het veld in te gaan.”

LSV

,,Lekker meevoetballen in de vijfde klasse.” Voorzitter Frans van der Struijk van LSV in Lennisheuvel kijkt met vertrouwen uit naar de start van de nieuwe voetbalcompetitie waarin de club het onder meer op gaat nemen tegen Irene en Ollandia. ,,Hoewel we in de voorbereiding tikjes hebben gehad, bood het spel in de bekerwedstrijd tegen ODC (2-7 verlies - red.) vertrouwen. ODC is een derdeklasser, maar we kwamen op voorsprong, hadden even een licht veldoverwicht en konden tot 2-2 aardig stand houden. In de tweede helft kwamen we conditioneel te kort.”

Van der Struijk geeft aan dat LSV een kleine vereniging is die geen grote selectie op de been kan brengen. ,,Net als vorig seizoen kampen we met wat blessures en dat is een aderlating voor de ploeg. Maar als iedereen weer fit is, denk ik dat trainer Boy Obispo (die deze week niet bereikbaar was, -red.) met zijn team aardig wat potten kan breken. Een plek in de middenmoot is haalbaar.” Een jeugdafdeling heeft LSV niet meer. ,,De samenwerking met De Bocht ’80 in Oirschot is enkele jaren geleden gestopt omdat vanuit Lennisheuvel amper spelers die kant op gingen. Oudere jeugdvoetballers zijn doorgeschoven en spelen in ons eerste elftal.”

PROGRAMMA

ODC opent de competitie 2021/2022 zondag 26 september in eigen huis tegen titelfavoriet Schijndel, het Liempdse DVG neemt het die dag in Berlicum op tegen BMC. RKSV Boxtel start zondagmiddag in sportpark Munsel met een wedstrijd tegen SC Elshout, Essche Boys verwelkomt BZS uit Beusichem. Irene uit Gemonde gaat op bezoek bij Netersel, in Bergeijk ontvangt Terlo de hoofdmacht van LSV uit Lennisheuvel. Kortom, de titelstrijd ontbrandt weer vanaf komend weekend. De teams zijn al enigszins warm gespeeld in het bekertoernooi.

OP DE FOTO: DVG-speler Tijn van Heertum in duel met Thomas Vorstenbosch van Irene. De Liempdenaren wonnen  de bekerwedstrijd met 1-3. (Foto: Hans Verberk).