Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Esch en Willibrordusschool nemen afscheid van ‘juf Wilma’

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

Met een groots muzikaal feest neemt directeur Wilma van der Pol donderdag 23 september afscheid van ‘haar’ Willibrordusschool in Esch. Na 45 jaar onderwijs is het nu tijd om te gaan genieten van haar pensioen en de (klein)kinderen. Hoewel ze in Liempde woont, heeft Esch een plekje in haar hart veroverd. ,,De spontaniteit en het enthousiasme van kinderen ga ik zeker missen.”

In de 45 jaar dat Wilma in het Essche onderwijs werkt (waarvan 42 jaar op de Willibrordusschool), heeft ze alle functies en klassen wel eens onder haar hoede gehad. Op 19-jarige leeftijd kwam ze terecht op de kleuterschool die toen nog in dorpshuis De Es was gevestigd. Enkele jaren later verhuisde ze met de kinderen naar de begin jaren ‘80 geopende Willibrordusschool. Na verloop van tijd verdween de scheiding tussen de kleuter- en de basisschool en gaf ze ook les aan hogere klassen. Zo was ze een tijdje onderbouwcoach en volgde daarna een managementopleiding om vervolgens te eindigen als directeur van de Essche school.

Nooit heeft ze er aan gedacht om haar rijke onderwijscarrière voort te zette in een ander dorp: ,,Steeds kwam op de juiste momenten een verandering die ervoor zorgde dat ik altijd in Esch ben gebleven. Ik kwam hier in een warm bad en ben van de mensen en de mentaliteit die hier aanwezig is gaan houden. Het zal altijd een warm plekje in mijn hart hebben.” 

Het zorgde ervoor dat drie generaties zijn opgegroeid met de lessen van juf Wilma. Heel Esch kent haar ondertussen en dat merkt ze: ,,Ik krijg nu kaartjes van mensen die vroeger bij mij in de klas hebben gezeten. Dat doet me wel wat.”

JAMMER

Toen Wilma in 2014 directeur werd heeft ze het lesgeven niet direct opgegeven. ,,Ik vind het belangrijk dat je jezelf regelmatig in de klas laat zien, maar dat je ook les blijft geven, bijvoorbeeld om even in te vallen voor een leraar.”  

Een opvolger is al gevonden: Annelies Jacobs van basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. De nieuwe directeur is ook aangetrokken omdat zij ervaring heeft met het verbouwen van een school. De gesprekken over nieuwbouw of renovatie van de inmiddels veertig jaar oude Willibrordusschool loopt al enkele jaren en ligt sinds januari op het bordje van de gemeente Boxtel. ,,Als er een ding is wat ik jammer vind van mijn tijd hier in Esch, dan is het wel dat de vernieuwing niet is gelukt. Mijn wens is dat er snel duidelijkheid komt en onze mooie visie op onderwijs in een modern jasje voortgezet kan worden.”

FEEST

Wilma is overigens niet de enige die afscheid neemt van de Willibrordusschool. Ook Annie Rutten stopte onlangs na 30 jaar als huishoudelijke hulp. ,,Zij is voor de kinderen echt een begrip. Ze zorgde ervoor dat alles doorging als bijvoorbeeld de conciërge er een keer niet was. Maar ook in de afgelopen coronaperiode heeft ze gezorgd voor een hygiënische schoolomgeving.”

Donderdag zwaaien alle leerlingen Wilma alvast uit, want officieel gaan ze pas 1 oktober met prepensioen. Het wordt een groots muzikaal feest. Iedere klas krijgt een workshop en ‘s middags is er een grote voorstelling. Wilma: ,,Het besluit om te stoppen voelt goed, maar het afscheid van de kinderen maakt het emotioneel. Ik ga ontzettend genieten van het feest.”

OP DE FOTO: Wilma van der Pol (rechts) en Annie Rutten te midden van de leerlingen uit groep 1/2. Beiden nemen afscheid van de Willibrordusschool na respectievelijk 42 en 30 jaar. (Foto: Bas van den Biggelaar).