Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Vrije Tribune: ‘Schoorsteen Vion is schijnmaatregel’

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Door: Joost van der Pluijm

De 75 meter hoge schoorsteen van slibverwerker GMB in Zutphen verlost de Zutphenaren niet van de poepgeur. GMB wil deze verhogen tot 125 meter. Dat is drie maal hoger dan de 40 meter hoge schoorsteen waarmee Vion denkt het stankprobleem op te lossen. Een schijnmaatregel, waarvoor de gemeente Boxtel een vergunning wil afgeven. De gemeente zegt niets te kunnen en willen doen, omdat Vion aan de vergunning voldoet, zonder enig bewijs en zonder metingen. 

Het geurrapport van Witteveen+Bos uit 2020 toont aan dat de zuiveringen slecht werkten en te weinig maatregelen zijn genomen. Onmogelijk om zo aan de vergunning te voldoen. 

De gemeente neemt Vion in bescherming: er hoeft ook in de toekomst niks gemeten te worden, er zouden geen instrumenten zijn geur te herleiden tot de bron. Dat is er wel degelijk: de menselijke neus. Vion weet precies waar de stank vandaan komt, maar deed er veel te weinig aan. Er was immers geen handhaving, waarom dan onnodige kosten maken? 

Vion moet een flinke inhaalslag maken en staat pas aan het begin ervan. Dat moet eerst klaar zijn alvorens het kleine beetje restgeur via een, wellicht veel hogere schoorsteen dan 40 meter te leiden. Krijgt Vion nu al een vergunning, dan hoeft het verder niets te doen, kan het met die vergunning zwaaien richting machteloze gemeente. Dat is geen oplossing en de stank blijft, nu voor heel Boxtel. 

Diezelfde gemeente gaat wel miljoenen investeren in toe- en afvoerwegen voor alle Vion-varkens, -producten en - personeel. De gemeente heeft wel degelijk pressiemiddelen, maar zet deze vooralsnog niet in. Geen vuist op tafel, ondanks een unaniem aangenomen raadsvoorstel daartoe. Voor de burger rest een gang naar de rechter om de vergunning nietig te verklaren, die in mijn ogen zeker succesvol zal zijn. 

Gemeentebestuur, geef geen feitelijke vrijbrief af tot doorstinken aan Vion, bescherm ons Boxtelaren. Vion, trek de vergunningaanvraag voor de schoorsteen in en en investeer in echte oplossingen. Ga continu meten, monitoren en verbeteren. Verlies geen tijd en geld met een schijnmaatregel die goedkoop lijkt. Blijven stinken in Boxtel is geen optie.

Afbeelding