Mark Wagenaars in actie tijdens het NK 24 uur in Deventer. De Boxtelaar veroverde zondag de Nederlandse titel en plaatste zich voor het EK 24 uur in Verona. (Foto: Ed van Beek).
Mark Wagenaars in actie tijdens het NK 24 uur in Deventer. De Boxtelaar veroverde zondag de Nederlandse titel en plaatste zich voor het EK 24 uur in Verona. (Foto: Ed van Beek). Foto: Ed van Beek

Mark Wagenaars loopt dik 210 kilometer in 24 uur en wint NK

Algemeen Nieuws (c) Sport & Gezondheid (c)

De Boxtelse atleet Mark Wagenaars (48) heeft zondag in Deventer het Nederlands kampioenschap hardlopen in 24 uur gewonnen. Wagenaars legde op de wieler- en skeelerbaan in de IJsselstad in één etmaal een afstand van 210 kilometer en 239 meter af.

Het NK 24 uur staat elk jaar op de atletiekkalender en is een duurloop voor sporters met een extreem uithoudingsvermogen. Aan de start van dit zogeheten Ultrafestival verschenen zaterdag zeventien mannen en drie vrouwen, die om klokslag 14.00 uur vertrokken voor hun baanwedstrijd. Die eindigde 24 uur later.

Nadat het laatste startschot had geklonken, stokte de teller voor winnaar Wagenaars op niet minder dan 163 rondes van 1.289 meter. Met die prestatie verbeterde de Boxtelaar zijn eigen record met bijna 20 kilometer. De winst leverde Wagenaars ook een ticket op voor het EK 24 uur, dat in 2022 wordt gehouden in de Italiaanse stad Verona. Wagenaars: ,,Ik was helemaal niet van plan me te kwalificeren voor het EK. Mijn doel was tweehonderd kilometer lopen. Toen die grens in zicht kwam, ging ik door, met dik 210 kilometer als resultaat.” Het voortdurend rondjes lopen op dezelfde baan deert de atleet niet. ,,Ik ben niet zo met mijn omgeving bezig, mijn focus ligt op het hardlopen.”

Overigens rende Wagenaars niet de volledige afstand. ,,Nee, ik wandel ook wel eens. Dat is in het ultralopen niet ongebruikelijk. De winnaar is uiteindelijk degene die het minst instort.”

KABOUTERTJES

Hallucinaties heeft de Boxtelaar nooit gehad. ,,Misschien als ik meer nachten wakker blijf. Ik heb wel gehoord van trailrunners die op een gegeven moment kaboutertjes in het bos zagen. Zover is het bij mij nooit gekomen, ik hoop het nog wel eens mee te maken.”

Waar een marathon voor sommige sporters een ultiem doel is, ligt dat voor Boxtelse ultraloper enigszins anders. ,,Een marathon is een aardige training.”

De tweede plaats in Deventer was voor Ron van Dijk (53), die 195 kilometer aflegde. Derde werd Karel Hageman (42) met een afstand van 188,5 kilometer. Bij de vrouwen ging de eindzege naar de Poolse Kasia Pietrzykowski, die in 24 uur welgeteld 176,6 kilometer liep.

OP DE FOTO: Mark Wagenaars in actie tijdens het NK 24 uur in Deventer. De Boxtelaar veroverde zondag de Nederlandse titel en plaatste zich voor het EK 24 uur in Verona. (Foto: Ed van Beek).