De theatervoorstelling Kikker was speciaal voor kinderen in Podium Boxtel te zien tijdens Culturale. (Foto: Hans van Doorn).
De theatervoorstelling Kikker was speciaal voor kinderen in Podium Boxtel te zien tijdens Culturale. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Culturale hopelijk startsein voor seizoen met meer vrijheid

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Altijd al eens deejay willen spelen en aan de knoppen van een draaitafel willen zitten? Jong en stiekem ook oud grepen zaterdag hun kans tijdens Culturale. Maar de opening van het nieuwe culturele seizoen in Boxtel bood meer. Heel veel meer… Zo exposeerden kunstenaars van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 eigen werk, ging kunstenaarscollectief Young Artists Feed Forward (YAFF) op beeldende wijze met geïnteresseerde passanten in het centrum in gesprek over burgerparticipatie en opende Podium Boxtel zijn deuren voor de traditionele preview.

,,Kom maar binnen kijken hoor”, roept Toon Stalpers op uitnodigende toon. De kunstenaar is één van de leden van Kunstlicht99 die tijdens Culturale zijn werken exposeerde in de Rechterstraat. ,,Mijn werken zijn kleurrijk, enthousiast en uitdagend. Kunst is vaak dramatisch, maar ik noteer graag de leuke dingen van het leven”, lacht hij. Op en rond het nieuwe zitje voor boekhandel Bruna ging kunstenaarscollectief YAFF in gesprek met bezoekers over burgerparticipatie en de invloed die inwoners van Nederland en dus ook van Boxtel, daadwerkelijk hebben. Een thema dat het afgelopen jaar zeer actueel was gezien de mislukte enquête over de kerntakendiscussie. ,,We gebruiken de participatieladder van Arnstein om kritisch te kijken naar de betekenis van participatie en hoe die ervaren wordt”, vertelde de Boxtelse kunstenares Renée van Oploo. ,,We hebben al een aantal mooie gesprekken gevoerd met bezoekers van Culturale.” Die ladder is een bekend model om verschillende vormen van participatie mee weer te geven, elke trede vermeldt er een. 

SPINNEN EN SCRATCHEN

Op de Markt was een totaal andere kunstvorm te zien én mee te beleven: een deejayworkshop. Hoewel de mengpanelen eerst wat aarzelend bekeken werden door een groot aantal kinderen, werden ze al snel geënthousiasmeerd door Jip van Krieken van de djproducer.school. ,,We kunnen twintig kinderen leren spinnen. Hoewel… ook een aantal zestigers zette stiekem een hoofdtelefoon op om te scratchen”, grinnikte de Boxtelse deejay. Lieke (7) stond als volleerd discjockey te dansen op ‘Goud’ van het muzikale duo Suzan & Freek. ,,Dit is de eerste keer dat ik een deejay ben”, vertelt ze verlegen. ,,Ik vind het leuk dat ik de liedjes hoger en lager én sneller en langzamer kan maken. En als ik scratch, worden de liedjes een beetje gek.”

Vriendinnetje Jada (‘Ik ben bijna 9 jaar’) genoot ook van de muziek op haar hoofdtelefoon. ,,Ik mix een liedje van Kalvijn. Of ik dit moeilijk vind? Nee joh, ik hoef alleen een beetje te scratchen.” Ook Oscar en zijn vader waagden zich aan de draaitafel.

Scratchen gebeurde niet in Podium Boxtel, waar ’s avonds het programma van het aankomende theaterseizoen gepresenteerd werd. Met als thema ‘Theater. Mooier dan ooit.’ volgden naast een vooruitblik op het seizoen, optredens van twee veelbelovende cabaretiers van de Bossche Koningstheateracademie. Voorts werd het publiek getrakteerd op twee miniconcerten van Akoechique, een Eindhovense band die voor het eerst optrad, en de Boxtelse rockgroep REMember Buffalo.

Carol Cornelissen en zijn vriendin Bertie Lauwers waren twee van de 86 bezoekers van de volledig uitverkochte avond. Ze hadden al kaartjes voor muziek- en cabaretvoorstellingen besteld. Lauwers: ,,En daar komen er vanavond vast nog een stuk of wat bij.”

OP DE FOTO: De theatervoorstelling Kikker was speciaal voor kinderen in Podium Boxtel te zien tijdens Culturale. (Foto: Hans van Doorn).

OP DE FOTO: Oscar en zijn vader spelen met muziek door de draaitafel te beroeren. (Foto: Jan Hermens).

OP DE FOTO: Henny van den Boom, zanger en gitarist van de Boxtelse band REMember Buffalo, zingt vol passie. (Foto: Hans van Doorn).

OP DE FOTO: Cabaret hoort ook helemaal thuis in Podium Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).

OP DE FOTO: Kunstlicht99 exposeert ook komend weekend nog. (Foto: Jan Hermens).

OP DE FOTO: YAFF werkte met de zogeheten ladder van Arnstein. (Foto: Jan Hermens).

OP DE FOTO: De eerste editie van talkshow Praat, waar de Culturale mee begon. (Foto: Hans van Doorn).


Oscar en zijn vader spelen met muziek door de draaitafel te beroeren. (Foto: Jan Hermens).
Henny van den Boom, zanger en gitarist van de Boxtelse band REMember Buffalo, zingt vol passie. (Foto: Hans van Doorn).
Cabaret hoort ook helemaal thuis in Podium Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).
Kunstlicht99 exposeert ook komend weekend nog. (Foto: Jan Hermens).
YAFF werkte met de zogeheten ladder van Arnstein. (Foto: Jan Hermens).
De eerste editie van talkshow Praat, waar de Culturale mee begon. (Foto: Hans van Doorn).