Vrijwilligers doen diepgaand onderzoek in Liempde. (Foto: Peter van de Wiel).
Vrijwilligers doen diepgaand onderzoek in Liempde. (Foto: Peter van de Wiel). Foto: Peter van de Wiel

Archeoloog Johan Verspay geeft lezing over bodemvondsten Liempde

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Verschillende Liempdenaren groeven twee jaar geleden putten in hun tuin, op zoek naar bodemschatten, sporen uit het verleden. Archeoloog Johan Verspay, sinds anderhalf jaar woonachtig in Liempde, licht maandag 27 september de resultaten van de studie toe in een lezing. Hij is nauw betrokken bij het project Community Archaeology in Rural Environments (CARE),  dat in het laatste weekend van oktober een vervolg krijgt in zijn woonplaats.

De presentatie begint om 19.30 uur en is in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert de gratis toegankelijke lezing.    

Nu de anderhalvemetermaatregel opgeheven is kan Kèk Liemt weer starten met haar presentaties. Johan Verspay bijt het spits af. Op een groot aantal locaties in Liempde werden in 2019 gaten van één bij één meter gegraven, waarbij alle ‘vreemde voorwerpen’ verzameld werden. Over de opzet van dit staaltje gemeenschapsarcheologie en de analyse van de vondsten gaat het eerste deel van de lezing.

Behalve dat dit project nader inzicht heeft verschaft in de ontwikkeling van het dorp, leidde het ook tot een aantal spannende vervolgprojecten zoals een onderzoek in de Pastorietuin en veldkartering op de Roosakker in Kasteren.

Deze onderwerpen komen na de pauze aan bod. De bevindingen van de zoektocht rond de Kasterense Watermolen naar sporen van de Slag om Boxtel in 1794, die in het kader van de nieuwe Care Summer School in augustus werd uitgevoerd, mag daarbij niet ontbreken.

AANMELDEN NIET NODIG

De maximale bezetting in D’n Liempdsen Herd is zestig personen. Gasten moeten in het bezit zijn van een geldige QR-code als bewijs van vaccinatie, negatieve test of van een eerdere coronabesmetting. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

OP DE FOTO: Vrijwilligers zoeken naar scherven en andere bodemschatten in Liempde. (Foto: Peter van de Wiel, 2019).