Ad de Kort, voorzitter van stichting Hoogstambrigade Het Groene Woud, voert het woord. De glazen en het sap staan al klaar. (Foto: Gerard Schalkx).
Ad de Kort, voorzitter van stichting Hoogstambrigade Het Groene Woud, voert het woord. De glazen en het sap staan al klaar. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Vrijwilligers stichting Hoogstambrigade Het Groene Woud proosten met appelsap

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

De hoogstambrigade in Liempde is niet nieuw. Maar sinds 26 maart vormen de vrijwilligers die zich bezighouden met fruitbomen, en dan niet die kleintjes van tegenwoordig, een eigen stichting. Ze konden in het voorjaar de oprichting niet vieren, daarom deden ze dat zaterdag, tussen de rijpe vruchten in de boomgaard van Jan en Jeanne Zandbergen.

Secretaris Huub Meertens: ,,De hoogstambrigade bestaat al sinds 2014 en maakte onderdeel uit van de Natuurwerkgroep Liempde. Er is nu een aparte stichting omdat wij niet alleen lokaal, maar ook regionaal actief zijn.”

Meertens benadrukt dat de afscheiding van Natuurwerkgroep Liempde in absolute harmonie verlopen is. ,,De onderlinge contacten zijn uitstekend. Er zijn mensen lid van beide organisaties.”

Stichting Hoogstambrigade Het Groene Woud bestaat uit deskundige vrijwilligers die eigenaars van hoogstamfruitbomen adviseren over het snoeien daarvan. ,,Desgewenst verrichten wij het snoeiwerk. En we geven ook wel onderricht, zodat iemand het vervolgens zelf kan”, vertelt Meertens.

KENNIS EN KUNDE

Het op de juiste wijze snoeien van hoogstamfruitbomen vereist kennis en kunde. Welke takken moeten blijven zitten, welke niet, en de ene boomsoort is bovendien de andere niet. 

De hoogstamfruitbomen horen van oudsher thuis in het cultuurlandschap in deze streek. ,,We snoeien ze zo dat het fruit te oogsten is. Als een boom zo hoog wordt, dat een plukker zelfs met een ladder niet bij de vruchten kan, dan schieten we ons doel voorbij. Aan alleen valfruit heb je niet zoveel”, aldus de secretaris.

Om de oprichting van de stichting alsnog te vieren, kwamen de vrijwilligers zaterdagochtend bijeen in de boomgaard van Jan en Jeanne Zandbergen in Liempde. Wethouder Désiré van Laarhoven sprak de aanwezigen toe, net als voorzitter Ad de Kort. Vervolgens kon het glas geheven worden. Gevuld met sap uiteraard.