Merijn Koelink (op de bakfiets) reed met volle vuilniszakken naar de Markt. Hij trof vooral veel blikjes aan. (Foto: Jan Hermens).
Merijn Koelink (op de bakfiets) reed met volle vuilniszakken naar de Markt. Hij trof vooral veel blikjes aan. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Vrijwillige opruimers maken met grijpers en afvalzakken Boxtel schoon

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Met een bakfiets voerde Merijn Koelink zaterdagochtend volle vuilniszakken aan naar de Markt. Hij deed, met nog zo’n veertig andere vrijwilligers, mee aan de lokale invulling van World Cleanup Day. Gewapend met grijpers en zakken trok een legertje betrokken Boxtelaren door het dorp. ,,We troffen ontzettend veel blik aan”, vertelt Koelink.

,,Het wordt echt tijd dat er statiegeld geheven wordt op blikjes. Dat scheelt waarschijnlijk al enorm veel zwerfafval.” Koelink is onder andere op de Keulsebaan en in kasteelpark Stapelen en omgeving geweest. ,,Daar vind je heel veel troep. Het vlonderpad aan de Konijnshoolsedreef kent meerdere zitplaatsen, dat zijn hangplekken geworden. Er liggen bierblikken, drankflessen, van alles.”

SPELELIER

Op vrijdag gingen groep 7 en 8 van basisschool De Spelelier al op pad om de omgeving rond hun schoolgebouw van zwerfvuil te ontdoen. Leerkracht Femke Blom: ,,Nicholas Ninaber van Eijben is bij ons op school geweest om te vertellen over World Cleanup Day. Daarna mochten de kinderen zelf aan de slag.”

Ze vonden ook hier veel blikjes, maar eveneens sigarettenpeuken en luiers. Blom: ,,Op het parkeerterrein nabij de school staat een luiercontainer. Als het hek in de weekenden dicht is, worden er nog wel eens volle zakken met luiers bij het hek gezet. Luiers vormen wel een item in Boxtel.”

Het verhaal van Ninaber van Eijben inspireerde de leerlingen duidelijk. Blom: ,,Verschillende kinderen deden zaterdag ook mee. Zij zijn oud genoeg om zelf een route te lopen en hebben zich aangemeld. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.”

Wat indruk maakte op de jonge deelnemers is dat via de app Litterati aan ondernemingen kan worden doorgegeven dat er wel erg veel van hun blikjes rondzwerven in het dorp. Blom: ,,Zo worden er misschien echte veranderingen tot stand gebracht.”

OP DE FOTO: Merijn Koelink (op de bakfiets) reed met volle vuilniszakken naar de Markt. Hij trof in Boxtel vooral veel blikjes aan. (Foto: Jan Hermens).

 OP DE FOTO: Leerlingen van De Spelelier ruimden vrijdag zwerfafval op rond hun school. (Foto: Femke Blom).

OP DE FOTO: Zwerfafval op het vlonderpad aan de Konijnshoolsedreef. (Foto: Precilla van den Langenberg).

Leerlingen van basisschool De Spelelier ruimen zwerfafval op in de omgeving van hun school. (Foto: Femke Blom).
Zwerfafval op het vlonderpad aan de Konijnshoolsedreef. (Foto: Precilla van den Langenberg).