Journalist en filosoof Ralf Bodelier vertelt in MuBo over zijn voettocht van Jeruzalem naar Bouillon. (Foto: eigen collectie).
Journalist en filosoof Ralf Bodelier vertelt in MuBo over zijn voettocht van Jeruzalem naar Bouillon. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Lezing over kruistocht in tegengestelde richting

Algemeen

Omstreeks 1096 trokken duizenden kruisridders vanuit West-Europa naar Jeruzalem. Journalist en filosoof Ralf Bodelier liep de tocht in omgekeerde richting. Hij vertelt erover in MuBo.

Bodelier geeft zijn lezing zondag 26 september om 11.15 uur, in het kader van de expositie Pelgrimage, wandelen onder de vleugels van de hemel, die momenteel in MuBo te zien is.

De filosoof wandelde de tocht van honderden kilometers in 2020 en 2021. Hij liep van Jeruzalem naar het Belgische Bouillon. Hij trad daarmee - in omgekeerde richting - in de voetsporen van Godfried van Bouillon, die in 1096 de eerste kruistocht leidde naar het Heilige Land. Tijdens zijn expeditie gaat Ralf Bodelier op zoek naar manieren waarop mensen vandaag hun culturele en religieuze conflicten oplossen. Hij is gefascineerd door veranderingen, liefst op wereldschaal. Hij wil weten hoe deze doorwerken in het leven van gewone mensen, in Nederland, maar ook ver daarbuiten.
De bijeenkomst start om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. Aanmelden voor de lezing is vereist en kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16 04 1 898. De entreeprijs voor de lezing is vijf euro (met museumkaart twee euro). Een coronacheck is zondag in musea niet meer nodig volgens de richtlijnen.

q Journalist en filosoof Ralf Bodelier liep honderden kilometers van Jeruzalem naar Bouillon. Een kruistocht in omgekeerde richting. (Foto: eigen collectie).