Legopoppetjes zeggen volgens Lola Nouwens veel over degene die ze samenstelt. (Foto: eigen collectie)
Legopoppetjes zeggen volgens Lola Nouwens veel over degene die ze samenstelt. (Foto: eigen collectie) Foto: Eigen collectie

Bouw aan jezelf door te spelen met Lego

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Wie ben ik, waar word ik écht gelukkig van en hoe zien anderen mij? Zomaar wat vragen waar deelnemers aan ‘Bouw aan jezelf’ een dag lang aan gaan werken. Onder leiding van Lola Nouwens, Natasja de Vos en Evelien Hoekman – alle drie bekend van het televisieprogramma Lego Masters – worden workshops gehouden die de creativiteit prikkelen en triggeren. En natuurlijk speelt Lego een grote rol tijdens ‘Bouw aan jezelf’.

Zo’n anderhalf jaar geleden kwam het drietal met het idee een dag vol workshops te organiseren. Maar corona deed zijn intrede en de plannen moesten worden uitgesteld. Op zondag 3 oktober gaat het dan toch gebeuren. De drie enthousiaste dames ontmoetten elkaar tijdens de opnames van het televisieprogramma Lego Masters. Natasja en Evelien vormden een duo en streden onder meer tegen de uiteindelijke winnaars Lola Nouwens en Jan Pennings uit Boxtel. ,,Het klikte tussen ons en we wilden onze afzonderlijke kwaliteiten samen inzetten”, vertelt Lola. ,,Natasja is heel creatief met fotografie en Evelien is zakelijk weer erg sterk.” Natasja: ,,En Lola is degene die in de creatieve chaos orde weet te brengen.”

In restaurant De Koetsier aan de Eindhovenseweg wordt voor de deelnemers een echte verwendag gehouden. De dag begint met een lezing over creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. ,,We hebben alle drie ervaren dat creativiteit kan helpen om te gaan met heftige gebeurtenissen”, aldus Lola. Natasja vult aan: ,,Mensen zeggen vaak dat ze helemaal niet creatief zijn, maar iedereen is dat in zekere zin. Dat hoeft niet met schilderen, handwerken of Lego te zijn, dat kan ook op een heel ander gebied.” Na de lezing gaan de deelnemers hun eigen minifig (legopoppetje, -red.) maken. Evelien: ,,Ze bouwen letterlijk aan zichzelf.”

HAPPY PLACE

De drie initiatiefneemsters verzorgen elk een workshop, alles met als doel creativiteit naar boven te halen én mensen te laten nadenken over hun toekomst, zelfbeeld en hun rol in een gezelschap. Met dat laatste aspect gaat Evelien aan de slag. De deelnemers bouwen een knikkerbaan en dat geeft hen inzicht in de plaats die ze pakken in een groep. ,,In elke club mensen neem je een bepaalde positie in. Maar strookt deze rol wel met wie je echt bent? Op die vraag proberen we een antwoord te krijgen”, legt Evelien uit.

Samen met Natasja gaan de deelnemers vervolgens aan de slag met het maken van hun happy place. Met Lego mogen ze een kamer inrichten met daarin attributen waar ze blij of gelukkig van worden. Natasja: ,,Bouwen met Lego is een manier om te uiten hoe je je voelt en wat je belangrijk vindt. Welke dingen vind je fijn en waarom ontbreekt dat nu in je leven? De workshop is niet te zwaar, we proberen juist mensen op een lichte en creatieve manier naar zichzelf te laten kijken.”

De minifigs staan centraal tijdens de workshop die Lola verzorgt. Wat zegt jouw minifig over je identiteit en imago? Wat zou er gebeuren als je dat verandert? ,,Als je aan iemand vraagt wie hij of zij is, krijg je vaak een standaard riedeltje te horen. Ik wil graag dat ze dat loslaten en écht hun verhaal vertellen. Een minifig straalt iets uit en zegt daarmee veel over mensen. Maar klopt dat beeld wel met wie ze écht zijn? Door te spelen met Lego gaan we de identiteit onderzoeken en terugkeren naar de kern.”

KIES VOOR JEZELF

Hoewel deze zaken zwaar klinken, is dat niet de bedoeling van ‘Bouw aan jezelf’. Het doel is vooral om bestaande rollen of patronen los te laten en deelnemers op een rustige manier naar zichzelf te laten kijken. ,,Maar het moet vooral een gezellige verwendag worden”, vindt Evelien. ,,Kijk nou eens op een andere manier naar jezelf en laat je creatieve ik los.” Natasja: ,,Maar vooral: gun het jezelf om voor jezelf te kiezen en het een dag lang alleen om jou te laten draaien.” Lola vult aan: ,,De coronatijd heeft er al voor gezorgd dat mensen bewuster met hun tijd omgaan, wij kunnen hen nog een zetje geven.”

‘Bouw aan jezelf’ wordt zondag 3 oktober gehouden in De Koetsier. Aanmelden kan via www.bouwaanjezelf.nl.

OP DE FOTO: Legopoppetjes zeggen volgens Lola Nouwens veel over degene die ze samenstelt. Ze vormen letterlijk een afspiegeling van iemand. Spelen met Lego zet zo aan tot nadenken. (Foto: eigen collectie).