Maarten van der Weijden arriveert bij het Dommelbad op een op maat gemaakte racefiets. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Maarten van der Weijden arriveert bij het Dommelbad op een op maat gemaakte racefiets. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

DONEREN KANKERONDERZOEK KAN NOG

Oud-topzwemmer op expeditie voor goed doel

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Oud-topzwemmer Maarten van der Weijden was gisterochtend in Boxtel. Hij fietst nog tot en met zondag langs 35 zwembaden in Nederland die meedoen aan de Zwem4daagse van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan kankeronderzoek.

In elk bad waar hij tijdens zijn expeditie komt, trekt de sportman een paar baantjes. ,,Indrukwekkend", vindt zwembadmedewerker Dianne Pieters als Van der Weijden een duik neemt. Met een beheerste, lange slag doorklieft de koning van de lange afstand het water. Daarna wacht het vervolg van zijn biatlon: op naar Venray en Geldermalsen.

De bekende sporter rijdt 1.200 kilometer in een week. Nu gebruikt de boomlange atleet ook niet de eerste de beste tweewieler. Het is een op maat gemaakte racefiets in de kleuren van de Friese vlag, een verwijzing naar de Elfstedentocht die hij al zwemmend aflegde: 196 kilometer door vaarten en sloten in de provincie van Sven Kramer en Foppe de Haan.

Hij zamelde er miljoenen mee in voor kankeronderzoek. Zijn inzet komt niet uit de lucht vallen. Van der Weijden kreeg zelf in 2001 de diagnose kanker, acute lymfatische leukemie. Hij herstelde en gunt anderen dat geluk ook. De oud-topsporter spant zich al jaren in om projecten te financieren die bijdragen aan het behandelen van kanker of op een andere manier met de ziekte te maken hebben.
Zijn stichting bekostigt nu onderzoek naar het snel ontdekken en voorkomen van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Van der Weijden: ,,Als zij klachten hebben, weten ze dat niet altijd aan te geven. Wanneer dan kanker ontdekt wordt, is het vaak te laat. Daar willen we iets aan doen."

Er is inmiddels al meer geld ingezameld dan de cheque in Boxtel aangeeft (1.350 euro) en er stromen nog altijd donaties binnen. Wie ook bij wil dragen aan de actie van Maarten van der Weijden, doneren kan via de link https://zwem4daagse.mvdwfoundation.nl/evenement/boxtel.