In paviljoen De Langspier vertelde Rogier Veltrop vorige week over de stand van zaken in zijn onderzoek naar hart- en vaatfalen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
In paviljoen De Langspier vertelde Rogier Veltrop vorige week over de stand van zaken in zijn onderzoek naar hart- en vaatfalen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

WETENSCHAPPER ROGIER VELTROP LANCEERT STICHTING

‘Familie extra drive voor onderzoek’


LINDA VAN DE WIEL 

Een dikke 81.000 euro haalde Rogier Veltrop (42) in 2020 op voor zijn baanbrekende onderzoek naar hart- en vaatfalen. Vorige week, een jaar na dato, werd in Boxtel een sponsoravond georganiseerd waar de oud-Boxtelaar uitgebreid vertelde over de stand van zaken rondom zijn onderzoek en hij zijn grote ambities voor de komende jaren bekendmaakte. 

Verschillende sponsors en familieleden kwamen vorige week samen in het paviljoen van recreatieplas De Langspier. Voornamelijk om te horen met welke ontwikkelingen de vernuftige onderzoeker bezig is. ,,Ik doe onderzoek naar de genafwijking laminopathy, die de oorzaak is van onder meer hartfalen”, vertelde hij. ,,Onder meer inderdaad, want de genafwijking kan zich ook uiten in bijvoorbeeld progeria. Dit is een zeldzame verouderingsziekte die wordt veroorzaakt door een afwijking op een ander stukje van het zogenaamde LMNA-gen.”

Het werk van Veltrop kost heel veel geld. De wetenschapper helpt ook mee aan een groot internationaal project. ,,Daar wordt gewerkt met bedragen van 30 miljoen pond. Daarmee zouden wij ook écht verder mee komen.” Maar er is meer: ,,Samen met een collega heb ik de eerste LMNA-stichting ter wereld opgezet. We willen onze bevindingen en kennis delen met experts en patiënten.” 

ERFELIJK

Binnen de familie van Veltrop zijn en waren meerdere mensen belast met een mutatie in het LMNA-gen. ,,Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik een tweede levenskans kreeg toen ik op het nippertje een donorhart kreeg. Na mijn revalidatie zette ik alles op alles om onderzoek naar mijn eigen genetische hartziekte te doen.” Met groot succes. De wetenschapper behaalt de ene naar de andere doorbraak met zijn baanbrekende onderzoek, dat startte met het maken van kloppende hartcellen uit een buisje bloed. 

Toen dit lukte concentreerde Veltrop zijn onderzoek in Maastricht al snel op het corrigeren van gen-mutaties. ,,Ik werk samen met het Hart- en Vaatcentrum dat mij van elke patiënt een buisje bloed geeft”, vertelde Veltrop eerder in Brabants Centrum. ,,Uit dat buisje haal ik bepaalde cellen die ik opnieuw programmeer tot stamcellen. Daarna maak ik er kloppende hartcellen van. Ik ga als het ware terug in de tijd waarbij ik van volwassen cellen weer stamcellen maak. Ik corrigeer de genetische aandoening.” 

BRON VAN HOOP

Bijzonder is dat de wetenschapper voor onderzoek ook buisjes bloed afnam van eigen familieleden. ,,Zij zijn voor mij een extra motivatie dit onderzoek verder uit te diepen.” Daarmee is Veltrop een belangrijke bron van hoop voor zijn naasten: ,,Of ik dat als druk voel? Het is best eng ja. Maar ik móet dit doen. Daarom ben ik de laatste jaren zeven dagen per week bezig met mijn onderzoek.”

En de ontwikkelingen stapelen zich op. ,,Op dit moment is de ontwikkeling van een soft-robotica hart in een vergevorderd stadium. Dit gebeurt in het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam. De verwachting is dat het hart over zeven jaar in gebruik kan worden genomen. Mijn techniek kan hierop worden toegepast. Hoe je dat moet zien? Het hart wordt bekleed met de gezonde hartcellen van een patiënt.”

Voor zijn eigen hartziekte heeft het onderzoek geen zin. Veltrop: ,,Ik heb een donorhart. Dat betekent dat dit ander DNA heeft dan ikzelf. Ik doe het voor anderen zodat transplantaties in de toekomst voorkomen kunnen worden.”

MEER WETEN?

Meer weten over het baanbrekende onderzoek van Rogier Veltrop? De nieuwe site lmnacardiac.org is net in de lucht. Doneren is ook nog steeds mogelijk via rekeningnummer NL54 INGB 0657 1814 20 ten name van Hart en vaat onderzoekfonds Limburg onder vermelding van Rogier Veltrop.

Rogier Veltrop (rechts) bedankt een van zijn sponsors met een bloemetje.