Henri 'Boeddha' van Esch is een kwarteeuw elftalbegeleider van de ODC-selectie.
Henri 'Boeddha' van Esch is een kwarteeuw elftalbegeleider van de ODC-selectie. Foto: Marc Cleutjens

ZILVEREN JUBILEUM LEIDER ODC-SELECTIE

‘Ik loop al zó lang mee. Ik raak niet meer in paniek.’

LINDA VAN DE WIEL

Op 8 september 1996 nam hij voor het eerst plaats op de bank. Naast Ben van Vegchel, destijds hoofdcoach van het eerste elftal. En nu, 25 jaar later, is Henri van Esch nog steeds elke week als leider present bij de wedstrijden van ODC 1. ,,Of ik stress heb als het niet lekker loopt? Ik panikeer niet zo snel meer.”

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond wordt later nog uitgebreid stilgestaan bij het jubileum van Van Esch. Maar de selectiespelers van de Boxtelse voetbalclub konden het niet laten hun leider vorige week woensdag in het zonnetje te zetten. ,,Ik heb een enorme foto van mezelf in trainersoutfit gekregen van de spelers. Echt heel leuk.” Hij vervolgt, lachend: ,,Mijn vrouw zei meteen: ‘Die staat vast prachtig onder de nieuwe overkapping van ODC.’ Mijn huis hangt al vol foto’s van de club en daarnaast hangt er een ingelijst shirt, dus ik begrijp dat ze niet nóg meer ODC-spullen in huis wil.”

Van Esch, die in de club veelal wordt 'Boeddha' wordt genoeg, praat vol liefde over ‘zijn’ jongens. Hij heeft in zijn jaren als elftalleider alle statistieken bijgehouden: ,,Ik weet van elke speler hoeveel wedstrijden hij speelde, hoeveel goals hij maakte én hoeveel kaarten hij gepakt heeft.”

Natuurlijk heeft de feitenpurist de datum paraat dat hij lid werd van ODC: 11 juni 1970. Dat betekent dat hij inmiddels 51 jaar lid is. En natuurlijk kan hij wat anekdotes vertellen. ,,Ik heb zelf gevoetbald tot mijn 31e. Na mijn eigen wedstrijd ging ik altijd naar het eerste kijken: uit en thuis. Naar uitwedstrijden gingen we met een grote bus, of soms twee kleinere busjes." 

Op een dag moest ODC aantreden tegen Rood-Wit en dat werd ook verteld aan de chauffeur. Toen ze in Budel aankwamen, was daar niemand te bekennen. Naamgenoot Rood-Wit '62 bleek die dag de tegenstander... ,,De chauffeur reed toen als een malle van Budel naar Helmond. En omdat we het intussen warm hadden, deed één van ons het dakraam open. Maar omdat we zo hard reden, sloeg de wind eronder en waaide het raam eraf”, lacht Van Esch. 


TALENT GENOEG VOOR VERRASSING

Niet alle herinneringen aan het nu al rijke voetbalverleden van de Boxtelaar zijn zo kleurrijk. ,,Op 4 februari 2003 overleed selectiespeler Johnny van Mierlo tijdens een oefenduel. Ik was erbij toen hij stierf en dit heeft een diepe indruk op me gemaakt.” Van Esch zorgt er dan ook mede voor dat zijn naam in ere blijft. ,,We hebben destijds met de ouders van Johnny afgesproken dat we zijn rugnummer, nummer 6, niet meer zouden gebruiken.” 

Komend seizoen telt het eerste elftal van de tricolores vijf spelers die vorig seizoen nog in JO-19 speelden. ,,Dit seizoen is een club van negen selectiespelers lager gaan voetballen. Zij gaan op zaterdag spelen en willen het wat rustiger aandoen. Ik snap dat wel hoor.”

Een prognose over het nieuwe eerste is dan ook moeilijk te geven, maar Van Esch waagt zich er toch aan. ,,Ik heb een goed gevoel over onze nieuwe hoofdcoach Piet Drijvers. Hij is rustig en ervaren. Ik denk wel dat we het best lastig krijgen met onze jonge spelersgroep. Maar we hebben talent genoeg en wie weet kunnen we voor een verrassing zorgen.”

Henri van Esch is een kwarteeuw lang de vaste leider van de ODC-selectie. (Foto: Marc Cleutjens, 2019).