Gastvrouw en discussieleider Marlies Germanus ontvangt zaterdag diverse gasten in een nieuw decor om te praten over kunst en cultuur. Journalist Rens van den Elsen van stichting Brabants Centrum geeft een duiding over de stand van zaken in Boxtel.
Gastvrouw en discussieleider Marlies Germanus ontvangt zaterdag diverse gasten in een nieuw decor om te praten over kunst en cultuur. Journalist Rens van den Elsen van stichting Brabants Centrum geeft een duiding over de stand van zaken in Boxtel. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

PRAAT: OVER KRACHT VAN KUNST & CULTUUR

'Denken als kunstenaar geeft andere inzichten'


RENS VAN DEN ELSEN

Hoe kunnen kunst en cultuur bijdragen aan het oplossen van complexe vraagstukken? Die vraag staat zaterdag 18 september centraal tijdens de eerste aflevering van het Boxtelse discussieprogramma Praat. Diverse gasten uit de lokale en landelijke cultuursector schuiven bij gastvrouw Marlies Germanus aan om hun licht te laten schijnen over dit onderwerp. Ook het publiek wordt actief betrokken bij het gesprek. Merlijn Twaalfhoven is de hoofdgast.

Voor de gemiddelde Boxtelaar zal de naam Twaalfhoven misschien niet zoveel zeggen. De geboren Drent is in de cultuurwereld echter geen onbekende. Als componist schreef hij muziekstukken die door grote orkesten in de wereld worden gespeeld. Hij ging ook muziek maken in conflictgebieden en kwam daar tot het inzicht dat cultuur veel meer doet dan alleen vermaken. Het zorgt voor verbinding. De laatste jaren zet hij zich dan ook in om zijn ideeën over het gebruik van de culturele sector bij het oplossen van wereldproblemen voor het voetlicht te brengen. 

In 2017 richtte hij hiervoor The Turn Club op, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals die urgente vraagstukken aanpakken met een andere manier van denken, de mindset van de kunstenaar.

VERBEELDINGSKRACHT

Twaalfhoven: ,,Veel mensen zien kunst als iets dat knap is gemaakt, maar het is veel meer dan dat. De kunstenaar is met niets begonnen en gebruikt zijn verbeeldingskracht om iets te creëren. Hij of zij kijkt met een andere, open creatieve blik naar de oplossing van zijn of haar 'probleem'. Die mindset zouden we meer moeten gebruiken bij complexere vraagstukken die spelen in de gemeenschap. Dat kan op landelijk niveau, maar ook lokaal zoals in Boxtel." 

In Praat legt de componist zijn visie uit en gaat hij samen met Germanus in gesprek met de Boxtelse cultuurwethouder Hans Heesen. ,,Ik wil van hem wel eens weten of er binnen de gemeente ruimte is om met een frisse blik naar maatschappelijke vraagstukken te kijken", aldus Twaalfhoven.

GASTEN

Buiten de wethouder en Twaalfhoven, komen nog diverse andere gasten aan het woord. Zo spreekt Germanus met André Gehrling, bestuurder van de creatieve vakschool SintLucas. Hij vertelt hoe zij de kunstenaars van de toekomst opleiden en hoe zij tijdens de studie de verbinding met de kracht van kunst al maken.

Ook Inge Huisman, manager sociaal beheer van woonstichting Joost schuift aan tafel. Germanus praat met haar over de visie van de corporatie op investeren in kunst en cultuur. Dat brengt volgens het bedrijf namelijk gesprekken op gang en dus ook ontmoetingen tussen bewoners.

Daarnaast komt Diny Stolvoort langs vanuit haar rol binnen de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel. Deze club actieve senioren heeft de handschoen opgepakt voor het opstellen van een vernieuwend ouderenbeleid. ,,Dit is een mooi voorbeeld van de inzet van inwoners die zich hard maken voor de gemeenschap. Ik ben wel benieuwd wat haar prikkelt in het verhaal van Twaalfhoven", geeft Germanus aan.

SAMENWERKING

De gesprekken worden zaterdagochtend opgenomen door Omroep Dommelland in de theaterzaal van Podium Boxtel. Na afloop zal de live-registratie worden uitgezonden via verschillende mediakanalen.

Praat komt uit de koker van Germanus, die als community librarian betrokken is bij bibliothekenorganisatie Huis73 met ook een vestiging aan de Burgakker in Boxtel. Ze is hiervoor de samenwerking aangegaan met stichting Brabants Centrum. De journalisten van deze krant helpen mee in de redactie van het programma en duiden de diverse onderwerpen die in de uitzendingen voorbij komen. Dit keer staat kunst en cultuur centraal, maar tijdens latere edities komen ook onder meer wonen, armoede en de agrarische sector aan bod.

De bijeenkomst start zaterdag duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Er kan een beperkt aantal personen live aanwezig zijn in de zaal vanwege de coronamaatregelen, maar aanmelden is nog mogelijk. Dat kan via de agenda op de website: www.huis73.nl.


q Gastvrouw en discussieleider Marlies Germanus ontvangt zaterdag diverse gasten in een nieuw decor om te praten over kunst en cultuur. Journalist Rens van den Elsen van stichting Brabants Centrum geeft een duiding over de stand van zaken in Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Merijn Twaalfhoven, componist en oprichter van The Turn Club is zaterdag te gast in de eerste uitzending van Praat. (Foto: Chantal Heijnen).
Gastvrouw en discussieleider Marlies Germanus ontvangt zaterdag diverse gasten in een nieuw decor om te praten over kunst en cultuur. Journalist Rens van den Elsen van stichting Brabants Centrum geeft een duiding over de stand van zaken in Boxtel.