In de oude kazerne in Fort Isabella zijn nu appartementen. (Foto: eigen collectie).
In de oude kazerne in Fort Isabella zijn nu appartementen. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

Standby opent zorgvilla in Vughts fort

Zorgvilla Ome Jan is het eerste 'familielid' van een reeks die het al ruim twintig jaar in Boxtel gevestigde Standby Thuiszorg de komende jaren opent. In november opent Ome Jan de deuren in het voormalige kazernerestaurant van Fort Isabella in Vught.

Ouderen met dementie een woonzorgcombinatie bieden waar welzijn en kwalitatief leven voorop staan. Dat is het uitgangspunt van de reeks zorghuizen die directeur Menny Landman van Standby Thuiszorg voor ogen staat. Zorgvilla Ome Jan heeft 21 luxe, comfortabele eenpersoons appartementen en vijf tweepersoons appartementen. 

Uit onderzoek van onder andere Alzheimer Nederland blijkt volgens Standby dat de behoeften van mensen met dementie niet optimaal aansluiten op wonen in een regulier verpleeghuis. ,,Sterker nog, veel mensen met dementie zien enorm op tegen een verhuizing naar een verpleeghuis, omdat ze dan vaak hun vrijheid en regie moeten opgeven. Dat hoeft bij Ome Jan juist niet en dat maakt de zorgvilla uniek. Deze is er namelijk helemaal op ingericht dat de bewoners gewoon zichzelf kunnen blijven", aldus Landman. Fort Isabella is daarvoor volgens de directeur van Standby de ideale plek. :

De inschrijvingen lopen inmiddels volop, maar er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Ook is Ome Jan nog op zoek naar vrijwilligers. Er zijn altijd mogelijkheden: van een-op-eenbegeleiding van een bewoner tot het begeleiden van een groepsactiviteit. 

De restauratie en verbouwing van het Vughtse pand in de in 1993 gesloten opleidingskazerne van Defensie zijn bijna voltooid. De komende periode wordt de inrichting gerealiseerd en worden de puntjes op de i gezet, zodat Standby Thuiszorg in november de eerste bewoners kan verwelkomen in zorgvilla Ome Jan.

Directeur Menny Landman en haar zoon Huub, medebestuurder van Standy Thuiszorg, voor het voormalige kazernerestaurant in het Vughtse Fort Isabella dat is verbouwd tot zorgvilla Ome Jan. (Foto: Marc Cleutjens, juni 2020)